Blog indlæg

En lille update

I dag skriver vi d. 19 august i kalenderen og det er dermed en evighed siden sidste blog indlæg. Ikke desto mindre betyder det, at der er sket en masse siden sidst. Hvor begynder man, når der er sket så meget? Lad os starte med begyndelsen som henvender sig til et tidligere indlæg. Jeg er blevet student!!

Den 26/06/20 blev jeg færdig med STX og jeg fik min fine hue på. Jeg kom ud af gymnasiet med et meddelt gennemsnit og derudover med mit fravær for opgaver på 0. Fremmøde fraværet lå på 14% og det er helt i orden taget min liv som mor og kronisk syg i betragtning. Alt i alt lykkedes det, og det var på trods af uheldige omstændigheder som covid19. Jeg er nødt til at sige at jeg engang imellem ikke selv kan begribe hvad jeg udretter. Jeg har mødt så meget modstand da jeg blev gravid med H. En håndfuld mennesker mente inklusiv min biologiske mor, at jeg ikke ville blive til noget, aldrig få uddannelse osv. Men her står jeg alligevel som student og jeg må indrømme at begrebet “kill them with kindness” passer utrolig godt. Jeg behøvede ikke at agere på de latterlige ting som jeg er blevet kaldt eller på den måde jeg er blevet behandlet. Det eneste jeg har gjort, har været at opnå succes og modbevise alle som har tænkt at jeg ikke kunne.

En ting der har lagt i mit hoved i tiden efter at jeg fik huen på, har været min biologiske mors måde at være bedøvende ligeglad. Ikke en eneste henvendelse har jeg modtaget trods der Inge tvivl har været om at hun vidste at jeg havde fået huen på. D. 27/06/20 blev min lillebror konfirmeret, og her troppede vi op for at tage billeder foran kirken med ham. (Corona gjorde at vi ikke måtte være med i kirken). Da jeg kom gående (med hue på) og min biologiske mor spottede mig, reagerede hun med et spjæt, og skyndte sig over til hendes kærestes familie. Som voksent menneske kunne hun ikke engang mande sig op, og hilse. Dette resulterede også i at min lillebror ikke fik taget billeder med hende.

Jeg har altid haft en forstilling om at når hun blev konfronteret med at jeg havde klaret det, så ville jeg kunne sætte et punktum og for alvor afslutte det kapitel. Dette skete dog ikke, som jeg havde regnet med. Hun skulede i min retning, på en sådan måde at jeg ikke skulle lægge mærke til det. Hun skulle ihvertfald ikke nyde noget af at få øjenkontakt med mig. Da seancen var færdig og vi gik til bilen, kom hende og hendes kæreste gående. De så os udemærket godt, men kun hendes kæreste vinkede forsigtigt. Hende selv vendte ryggen til og gik som var hun fornærmet.

Jeg aner helt ærligt ikke hvorfor og hvordan det er kommet så vidt, at man ikke kan anerkende at man har et barn, men jeg er i hvertfald blevet for gammel til at orke. Det eneste jeg kan sige til dette er at det ikke er mig, men hende der går glip af noget.

Min lillebror fortalte mig til sin konfirmation, at min mor havde gjort og sagt nogle ting om mig. Dette var forgået til mine brødre i hvad jeg mistænker er et forsøg på at skabe splid mellem mine brødre og jeg. Jeg er dybt forarget over den mentalitet fra et voksent menneske. Måske det også er derfor at jeg ikke har følt at mit punktum er blevet sat. Jeg er dog af den holdning at det ikke skal vægte i min hverdag, men får jeg muligheden for at konfrontere hende, så gør jeg det. Der er trods alt grænser for hvad man som menneske ska finde sig i, også selvom det er ens blod.


Økonomi som mor mellem to uddannelser

Endnu en ting der skulle vise sig at volde problemer

Når man er mellem to uddannelser er man som overordnet ikke berettiget til ydelse. Undtagelsen er når man som mig er forsøger. Jeg søgte i god tid og blev ringet op flere gange, for spørgsmål så det hele kunne komme på plads, og det gjorde det, troede jeg… Da det blev d. første i månedenstod jeg uden indkomst og skulle betale mine regninger, men der var ikke gået nogen ydelse ind på min konto. Dette resulterede i en masse telefonsamtaler hvor de forsøgte at komme med undskyldninger for at slippe uden om at hjælpe. De forsøgte bl.a. at spise mig af med betaling af husleje og penge til mad. Jeg ved ikke om der findes nogen steder hvor man ikke skal betale sine andre regninger men i Danmark skal tingene betales. Dette udløste en kamp for “overlevelse” i den forstand at jeg jo stod med håret i postkassen og kunne ikke betale alle regninger. Jeg skulle finde mig i meget, som bl.a. at blive kaldt uansvarlig fordi jeg havde brugt nogen penge som jeg havde sparet op, så jeg kunne blive fejret som student. Til sidst endte det med at de gav sig, men dette var først efter at de fandt ud af, at jeg havde hold foredrag for alle lederne i kommunen og også er frivillig i kommunens unge panel.

Jeg syntes simpelthen ikke det kan være rigtigt, at der skal “connections” til for at det kommunale system fungere for nogen mennesker der har brug for hjælp. Det er jo ikke fordi jeg ikke vil arbejde og bidrage til samfundet, det handlede om en overlapning på, – og hold nu fast : 1 måned. Jeg kan godt skamme mig over, at vi i Danmark snakker så godt om vores systemer og velfærd, men samtidig nægter at se de reelle problemer i øjnene. Man skulle tro at sagsbehandlere sad i deres stilling for at hjælpe borgerne, men sådan er virkeligheden bare ikke. De går mest op i at spare hvor der spares kan, og så til hundene med de borgere der bliver tabt på vejen som følge heraf. Der laves problemer ud af de mindste ting som nemmere kunne klares ved at kigge med realistiske briller på. Jeg syntes at det er dybt bekymrende at der kan være, og er andre som mig der ender i saksen fordi en sagsbehandler kan have en dårlig dag. Det er ikke bare et job, det er jeg altså nødt til at understrege. Det handler om andre menneskers liv!

Det giver langt hen ad vejen heller ikke mening. Lad os sige at kommunen ikke havde givet sig, så var jeg nødt til at vælge uddannelse fra, og søge fuld ydelse fordi det havde været den eneste måde hvorpå det kunne fungere indtil man evt. fandt job. Regnestykket havde således set ud, at kommunen ville komme til at bruge flere penge i ydelse til mig i en mulig længere periode, kontra de max to måneders overlapning der ville være, med en ydelse sats som er lavere. Det er altså blot for at fortælle at der ikke altid er mening med galskaben, og jeg er nødt til at sige at hvis ikke man selv har været i det kommunale system, så har man ingen ide om hvor drænende det kan være. Personligt ville jeg til hver en tid vælge et andet alternativ end kommunal ydelse. Problemet er at “life happens” og man er ikke altid herrer over de ting der sker i livet.


Efterfølgende har jeg gået og ventet svar på, om jeg var optaget på sygeplejerske skolen. Jeg er kommet ind og det er enormt dejligt, den eneste hage der er ved det, er at det først er fra februar 2021. Dette betød at jeg skulle meldes ledig i jobcentret og søge job. Dette har været stressende fordi jeg som person er enormt dårlig til usikkerheder. Altså var mit liv usikkert det næste halve år. Jeg har pt søgt i to uger og mine bekymringer skulle vise sig at blive gjort til skamme. Jeg har fra dags dato haft jobsamtale og har fået job fra 1 septemper. Jeg har endnu ikke modtaget min kontrakt, så det er ikke endeligt endnu. Men.. jeg har fået garenteret jobbet så det burde gå som det skal. Jeg skal arbejde på hvidovre hospital, og det kommer jo ikke nærmere noget jeg skal bruge senere hen end det. Jeg har hele tiden været indstillet på at det job jeg søgte skulle give mening i forhold til min vidergående uddannelse, og det må man sige at jeg er lykkedes med.

Der er således ved at komme styr på hele livssituationen og det er så glædeligt. Jeg kommer til at lave arbejde der er meningsfuld, i forhold til mig og mit videre liv. Endnu en ting jeg kan glæde mig over, er det faktum at Hailey er startet i børnehave. Der har fra start af ikke været et eneste problem, det er altså gået fuldstændig efter bogen. Hun var en lille uge om at blive kørt ind i børnehave, og nu efter 14 dage er der stadig Ingen problemer. Det er så skønt at se hvor godt hun trives, men det er samtidig også underligt. Som mor var jeg forberedt på hvis det ikke ville gå godt, eller hvis der var lidt problemer. I og med at der ikke har været noget, at sætte en finger på, har jeg haft det lidt ambivalent. Jo vidst er det da bedst at hun bare drøner ind ad lågen og ikke skænker mig en tanke, kontra være ked af det i samme forbindelse. Men som mor er det svært at se, at hun er blevet så ufattelig stor og ikke “har brug for” sin mor længere. Hun tager det hele i stiv arm, og skynder sig ind for at lege. Det er i sandhed en glæde for moderhjertet. Det er nok bare sådan at mor skal bruge lidt længere tid på at omstille sig og vænne sig til det. Men hey, bedre kan det da ikke blive!

Jeg takker af fra nu og så må i passe på jer selv og hinanden.


Blog indlæg

2020 – En ny verden

Vi gik i seng, og vågnede op til en ny hverdag, en ny verden. Til at begynde med syntes morgendagen at ligne sig selv, men noget er alligevel anderledes. Beskeden om covid 19 og nedlukningen af Danmark syntes endnu ikke at være feset ind på lystavlen. Bekymringerne er store, men omfanget af konsekvenser er endnu ikke tænkelige. Mange mennesker er sendt hjem, og til at starte med minder det måske om en ferie. For mit vedkommende var terminsprøverne lige overstået kort forinden og det var en lettelse. På dagen hvor Mette Frederiksen melde ud omkring nedlukningen, havde jeg i løbet af dagen oplevet noget som var uvant. Jeg havde været i skole, men meget læring fik jeg ikke ud af det. Min sygdom og den store risiko den medfører i forhold til den frygtede smitte, gjorde dagen yderst ubehagelig. Den dag kunne jeg ikke slukke for tankerne og bekymringerne. Da jeg havde fri oplevede jeg at føle, at jeg ikke kunne trække vejret ordenligt og jeg blev svimmel, det var panikken der greb mig. Gentagelse af denne oplevelse føles ubehagelig og uvirkelig hver eneste gang. Jeg er klar over at det blot var panikanfald, men uvant og ubehageligt er den eneste måde at beskrive det.

Snart efter nedlukningen skulle SRP reset sættes igang. Det blev for mit vedkommende med Hailey ved min side. Jeg elsker Hailey højre end noget andet, men en god SRP makker var hun ikke. Det krævede mange aften og natte timer foran computeren. Jeg var i dialog med skolen, men meldingen var at hvis der ikke blev afleveret SRP så blev jeg heller ikke student i år. Jeg knoklede røven ud af bukserne, men det var ikke omkostningsfrit. Følelsen af utilstrækkelighed var en følgesvend. Jeg kunne ikke udelukkende fokusere på min opgave og jeg kunne heller ikke udelukkende fokusere på at være en god mor for mit barn. Den røde tråd som bandt hverdagen sammen var de 3 timers nødpasning jeg endte med at få til Hailey i min SRP periode. Resultatet af min SRP er endnu ikke til at vide hvilken retning det går i, men om ikke andet blev den afleveret.

Nød undervisning over nettet begyndte herefter. Tre dage varede det inden vi d. 20 fik lov at komme tilbage på skolebænken. Her begyndte min kamp. Min sygdom IBD kræver immunsupprimerende behandling, hvilket placerede mig i risiko gruppen. Min første vinkel var at tage fat i min afdeling fordi det er dem der er specialister i min sygdom. Her var beskeden at de ikke ville udtale sig, og at jeg måtte klare mig selv. Herefter forsøgte jeg i en uge at få fat i min egen læge dog uden held. Jeg skrev via e-konsultationen og fik her svar på at de ville lave en læge erklæring som jeg kunne give min skole. Dagen efter ved afhentning fik jeg afslag, fordi at der var meldt ud at personer i mit sted ikke var i større risiko for at blive smittet. Her brød min verden sammen. Efter at have læst hele udtagelsen blev jeg klar over at sygeplejersken enten ikke kunne læse eller ikke havde gidet at læse. Der stod sort på hvidt at en i mit sted formentlig vil have større risiko for at blive alvorligt syg, hvis jeg blev smittet. Her kan jeg ikke lade hver med at tænke om man er omgivet af idioter (undskyld sproget). Jeg er så sandelig da heller ikke gået til lægen og spurgt om en erklæring fordi jeg var bange for større sandsynlighed for at blive smittet, nej den ønskede erklæring har nok noget at gøre med de konsekvenser smitten vil have hvis det skulle forkomme.

Her tænker jeg bare hvem har ansvaret. Nøj hvor jeg syntes det har været latterligt, at høre statsministeren udtale sig om at vi skal passe på de gamle og de sårbare. Men samtidig står vi fuldstændig ene og alene, når det kommer til denne smitte. Mange i risikogruppen er blevet tvunget ud i arbejde og skole osv. fordi der ikke er nogen der vil tage ansvar. Læger osv. henviser blot til at de følger regeringens udmeldinger, men så er spørgsmålet så, hvem er ansvarlig? Risikogruppen er blevet glemt og efterladt uden en stemme, og et valg. Kan det virkelig være rigtigt at vi i Danmark skal tvinge folk til at vælge mellem økonomi og helbred? Det er ikke det land jeg kender. Udtalelsen fra statsministeren om at de svageste skal være de stærkeste i denne tid, er simpelthen blevet taget for bogstavligt. Det er ikke i orden at nogen mennesker skal bidraget på vilkår der lyder at det meget sandsynligt kan være med livet som indsats.

Hvor er samfundssindet henne som i alle snakker om? jeg har ihvertfald ikke set det endnu. Jeg tog endda kontakt til Corona hotlinen, men hvor end de gerne ville så var der intet at gøre, alt afhang af egen læge. Min sidste udvej var min skole. Jeg kontaktede min rektor og han var den eneste i denne her tid som gav mig en stemme, et valg. Jeg fik godkendelse til at deltage i undervisningen hjemmefra via nettet som tidligere. Tænk at jeg var så ufattelig heldig at min rektor var menneskelig og udviste forståelse og samfundssind. Dog gør tanken om andre i lignende situationer som ikke var så heldige ondt. Det er hårdt at tænke på, og min dybeste medfølelse går til de mennesker der ikke fik valget, trods det ofte nævnes at det er dem vi skal passe på.

Lang tid er nu gået, intet syntes længere at være velkendt. Der er en anden stemning end ellers og det tynger humøret. Køleskabet er tømt og det betyder at der skal handles. Håndvask og derefter sprit i lommen og så går turen mod netto. Her syntes stemningen endnu mere presset blikkende der følger en og bevidstheden om at man skal holde afstand står klokkeklar. Tankerne om virus hver gang man tager fat i en vare gør hele situationen endnu mere nedtrykkende, og bliver kun forstærket af den skarpe lugt fra håndspritten, der flittigt bliver brugt allerede i indgangen til netto. Før var det mest normale at handle og her gik tankerne kun på hvad der skulle handles, men det syntes ikke længere vigtigt i samme omfang. Før så man de forskellige mennesker, men nu ses der kun en trussel som går på to ben. Færdig med at handle går turen mod kassen, betalingen med trådløs virker ikke, hvilket tvinger en til at trykke koden ind. Efterfølgende køres der håndsprit, så pakkes varerne og endnu engang benyttes håndspritten. Turen i netto bragte en stemning af frygt men samtidig irritation fra de mennesker som syntes at hele situationen er noget pjat. 

Nu er det at ensomheden og frustrationerne melder sig på banen. Turen går hjem velvidende om at nettooplevelsen var det mest interessante der er og kommer til at ske. Der er tale om isolation idet undervisningen forgår hjemmefra. På den lyse side så betyder det at tøj og makeup ikke længere spiller en rolle, men det har dog også sin bagside. Følelsen af ligegyldighed fordi der ikke sker noget, og fordi man ikke kommer ordenligt i gang, sætter gang i en kædereaktion af følelser. Ensomhed, ligegyldighed, rastløshed, utålmodighed og magtesløshed. Hver dag er en indre kamp fordi man ønsker at gøre det godt i skolen og man vil gerne tage ansvar, men samtidig har man ikke overskuddet til det og man begynder at føle det hele er ubetydeligt. Små problemer syntes at skabe store indre konflikter fordi man ikke længere har noget af sig selv at give af. Vejeret syntes at kunne kontrollere humøret mere end nogensinde før og alt kan afhænge heraf. Aftnerne syntes mørkere selvom de i denne årstid bliver lysere. Morgendagens lys føles maltplaceret fordi at solen minder os om det der var men ikke bliver. Hverdag ligner dagen før og der sker ingen afveksling. Følelsen af at leve i en kunstig Bobbel hvor intet længere har betydning begynder at sætte sit præg på tilværelsen. Man begynder at finde sig tilrette i meningsløsheden som efterhånden er den eneste ting der er helt klar.  Videoopkaldene syntes munter og glade men ligeså snart der er lagt på er der ikke længere et afbræk fra hverdagen og man synker igen ind og oplever måske det hele lidt mere, netop fordi man er blevet mindet om savnet. Savnet til det normale og det visse.

Mit moderhjerte græder, og kroppen skriger. Kroppen er stresset, men nu på en ny og ukendt måde, som ikke er til at forstå eller cope. Overskuddet er så dårligt, som det kan tænkes at blive, og derfor er man ikke længer tilstrækkelig på samme måde. Corona har gjort mig en dårligere mor, sådan føles det i hvertfald. Fordi man ikke længere kan være i sig selv, eller finde sig selv så er det også svært at have overskud til at være den bedste udgave af sig selv. Jeg ønsker for min datter at hun har en mor der er i sin bedste version og som har tid, energi og overskud til at hun skal være centrum. Min måde at være mor på har ikke ændret sig, der er stadig masser af kærlighed og hygge. Nat Nat ritualet er stadig som før, hvor vi synger til hun falder i søvn. Dog syntes jeg at have lettere ved at komme til at hæve stemmen, i ren frustration og måske utålmodighed. Følelsen af at hade sig selv for at hæve stemmen fordi man simpelthen ikke magter mere. Jeg er ikke en dårlig mor, og min datter lider ikke nød eller afsavn af noget overhoved. Mit problem er bare at jeg skal lære i denne tid at finde en ekstra pose overskud, så jeg som mor kan føle at jeg gør det til UG.

Konsekvenser er der nærmest ingen ende på i denne tid. Det at vi skal holde afstand virker i sig selv ikke som en forfærdelig opgave, dog tager den alligevel hård på os som mennesker. De sociale relationer påvirkes fordi man ikke længere kan se hinanden på samme måde som før og der skabes enorm meget ensomhed bland rigtig mange mennesker. Værst kan det være for det mentale helbred, det hele kan blive for overfældende og frygten kan sætte sig dybt. Der snakkes tit om at en del mennesker oplever vinter depression og jeg er overbevist om at der er mange mennesker der vil opleve corona-depression. Mere en nogensinde før er vi blevet alene og det er langt fra alle der er rustet til det. Mennesker er generelt ret gode til at tilpasse sig, men de mennesker der ikke er så omstillingsparate har måske lidt under denne pandemi. Alt det man kender bliver vend op og ned og det kommer ikke uden konsekvenser. Helt ubærligt er det at tænke på ældre der i en lang periode ikke har fået besøg. Taler man om fare for det mentale helbred så er et eksempel demente personer som ikke har fået besøg og som ikke forstår og kan huske hvorfor at det er sådan. 

Mange mennesker oplever desuden skuffelse med mange ting, de havde set frem til denne sommer. Jeg selv er da ked af at jeg ikke bliver student på samme måde som generationerne før. Det er yderst usandsynligt hvis ikke håbløst at skulle få lov at komme på studentertur. Derudover får vi ikke oplevelsen med at gå til den sidste eksamen, og komme ud og få sat huen på hoved. Nej vi skal have undervisning efterfølgende, og først når årskarakterende er offentliggjort, så kan vi få hue på. Andre oplever andre skuffelser som fx aflysning af roskilde og konfirmations udskydelse. Det er en mærkelig tid vi lever, men det er noget vi alle er i retning af at affinde os med. Taget alt i betragtning, så bliver det nok aldrig helt som før.

Kald mig pessimist eller realist, egentlig går de vel lidt hånd i hånd, når det kommer til dette.

Pas på jer selv og pas på hinanden.


Blog indlæg

Tvangsfjernelser

Dengang jeg fandt ud af jeg var gravid, fik jeg kommunen på nakken. Der blev truet med tvangsfjernelse, og selvom deres krav blev imødekommet så var der altid en ny grund til at de skulle være bekymret. Forleden dag havde jeg en kammerat på besøg, og her faldt snakken på tvangsfjernelser. Hertil viste han mig Mette Frederiksens nytårstale, og jeg må sige at jeg er i chok. Mette Frederiksen har helt sikkert hjertet på det rette sted, når hun vil sætte børnene i fokus.

Men når fokuser lyder på flere tvangsfjernelser som middel til at “træde til” så kan jeg som mor godt blive bekymret. Hun gør meget ud af at nævne i sin tale, at der skal handles og gribes ind meget hurtigere så børnene kan blive fjernet og få det godt igen. Jeg stiller mig bare undrende overfor dette, da det i min verden er logik for burhøns at der selvfølgelig skal gribes ind, ligeså snart man bliver underrettet. Men det burde staten vel gøre allerede nu? Hvorfor skal der sættes lighedstegn ved det at gribe ind hurtigere og tvangsfjernelse?

Ligeså snart kommunen bliver underrettet, så burde de gøre deres job og sørger for at undersøge sagen, bl.a. med forældreundersøgelse, opsyn med relationen mellem forældre og barn osv. Det er da ikke familierne og ikke mindst børnene som skal bøde for at nogle kommuner ikke har gjort deres arbejde, hvilket har medført at dysfunktionelle familier ikke får hjælp, hvad enten det er støtte i hjemmet eller tvangsfjernelse. Jeg tror en vær person med almindelig sund fornuft, vil være enig i at børn selvfølgelig skal hjælpes, så de ikke lider nød eller svigt. Der hvor problemet opstår, det er når snakken falder på midlet til målet. Mette Frederiksen mener at det er flere tvangsfjernelser der skal til, men hvis kommunerne gør deres job ordenligt, så afhænger det ikke af et mål om tvangsfjernelse. I mine øre lyder det udelukkende som symptom behandling og ikke årsagsbehandling.

I den tid vi befinder os i, i lille Danmark, der kan udtagelser som Mette Frederiksens blive rigtig alvorlig. Det er sådan at politikere har det med at komme med en påstand, efterfulgt af en påstand, som lyder som et belæg. Dette gør det derfor svært at navigere i de reelle fakta, og medføre desværre en forkert forståelse af emnet. Jeg kan godt som mor, der har været truet med tvangsfjernelse, blive bekymret for andre unge som ender med at blive gravide. Fortsætter Mette Frederiksens flyvske ideer, så ender det med at staten helt og aldeles eger vores børn.

Når nu der er så meget fokus på børn og tvangsfjernelser, skal jeg så til at blive bekymret for når jeg skal have barn nummer 2. Skal jeg være nervøs for at kommunen lige pludselig mener at min forældre evner ikke vil række til to børn, og dermed ende med at tvangsfjerne begge børn? Nej gu skal jeg da ej gå at bekymre mig om det. For der burde ikke være noget at bekymre sig om hvis de mennesker som træffer beslutningerne for vores liv, gør deres arbejde ordenligt, så er der ingen grund til så drastiske afgørelser som første step.

Desværre er helheden ikke så sort hvid. Efter denne fokus på emnet, kan man helt sikkert regne med at nogle børn vil blive fjernet uden gyldig grund, da politikere gerne skal sætte eksempel. Mit håb er bare at det eksempel som bliver sat, rent faktisk er i barnets bedste interesse.

Vi skal nemlig huske på, at det er børnene det handler om. Når man tænker på hvor stor skade et barn kan tage af at blive revet fra sine omsorgspersoner, så er det yderst bekymrende at en person som kan nå ud til så mage mennesker, kan sætte det som en god løsning, hvis der er det mindste tegn på noget. Det må aldrig blive et mål at tvangsfjerne børn, tvangsfjernelser bør kun forekomme når det er yderst nødvendigt, og på ingen måde som en løsning på problemer som kan løses på anden vis.

Jeg må bare sige at det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg tænker på de udfald dette nye fokus kan have på de børn som bliver fjernet, uden at det er en nødvendighed. Stakkels børn og stakkels familier, som simpelthen ikke får den rigtige hjælp.


Blog indlæg

Jeg har gjort noget, det har givet mig ro.

Så kryber jeg endnu engang til tasterne, for at fortælle om mit liv som ung mor. Sidste indlæg handlede om at jeg var blevet inviteret til at tale på de unges vegne i Rødovre. Det takkede jeg jo ja til og derfor vil jeg lige give en opdatering.

Jeg mødte ind på dagen med en stor nervøsitet. Jeg er ikke helt sikker på hvorfor i al verden jeg var nervøs, for i princippet kunne jeg jo sige noget som ikke passer uden de ville ane det. Måske handler det om at jeg i alt min tid i kommunen aldrig rigtig er blevet hørt, og forstået. Jeg har i hvertfalde ikke før den dag fået muligheden for at fortælle min historie, og aldrig før er der nogen i systemet som har taget ansvar.

Jeg var som sagt nervøs, men da først jeg var igang, var det en lidt urealistisk oplevelse. Størstedelen af lederne i Rødovre kommune var samlede, og de sad allesammen og betragtede mig og skrev noter igennem hele min fortælling. Jeg syntes at jeg fik husket alt det vigtigste og mest relevante, og jeg havde det som om, at der var løftet en sten fra min skulder. Jeg havde ikke forventet at jeg ville få det store ud af denne oplevelse, men det gjorde jeg. Det var som om at jeg fik en form for afslutning på en hård periode i mit liv.

For første gang blev jeg hørt, og selvom det ikke ændre min livssituation, så var det en fantastisk oplevelse. Ikke mindst fordi jeg selv fik noget ud af det men primært fordi mit håb om at kommunen opper sig overfor andre mennesker i nød blev realiseret. De virkede allesammen utrolig søde med hjertet på det rette sted, og selvom de ikke alene kan flytte bjerge fordi de er underligt regler og retningslinjer, så virkede de interesseret i at gøre alt hvad de kunne.

Efter mit oplæg, blev der lagt en pause, hvor flere af lederne tog fat i mig, og fortalte hvor inspirerende de syntes det var. Særligt en husker jeg, da hun beklagede mine oplevelser med kommunen, og nærmest virkede flov over hendes arbejdsplads. Hun fortalte at hun nærmest havde skrevet fire sidder notater til mit 20 min. oplæg. Hun sagde at der var en del pointer der havde sat sig i hende, som hun ville tage med videre, og så ønskede hun mig det bedste fremover. Dog var ikke alle så snaksaglige, men der var bredt enighed om at min historie var tankevækkende og det fik jeg bestem også afvise. Jeg blev rost for min nuanceret fortælling med både uheldige situationer, men også anerkendelse overfor de ting som dog ikke virkede for mig men som var gode.

Da jeg forlod dem allesammen, var jeg ikke et sekund i tvivl om, om det havde været fraværet fra skolen værd. Jeg blev hørt og min historie satte et eksempel for hvordan kommunen ikke har lyst til at blive set på, og ikke har lyst til at være årsag til. Jeg gik med en god energi og en enorm tilfredshed, fordi jeg vidste at de mennesker som sad i det lokale, ikke ville være i stand til at tage skyklapper for øjnene, men derimod var nødt til at erkende og for fremtiden gøre det bedre. Jeg er overbevist om at mine 20 minutters taletid kan være med til at ændre og forbedre, således at ingen andre behøver at opleve lignende.

Efterfølgende har jeg snakket med min søde rådgiver fra jobcentret, og hun deltog ikke selv i mødet, men er utrolig imponeret over min debut hos lederne. Hun fortæller mig bl.a. at flere af lederne men også lederne for arrangementet, var utrolig glade for min deltagelse og imponeret. De syntes at de havde fundet den perfekte person til opgaven.

Jeg må indrømme at jeg ikke er blevet total fan af kommunen bare fordi de har givet mig 20 minutter af deres tid, men jeg er taknemlig, fordi jeg fik muligheden for at give dem perspektiv, og for at kunne sætte et eksempel. Det er nært nok at kigge på borgernes sager og så glemme dem igen, men det at jeg fysisk “konfronterede” dem med mit forløb, gjorde ihvertfald indtryk, og det var også ideen.

Efterfølgende blev Hailey syg, efterfuld af mig selv som blev syg, men alligevel endte jeg med at gå på juleferie med en vis ro. Selvom julen er stressende og der er meget at se til, så var den ganske udemærket. Jeg fik besøgt min morfar og mormors gravsted, og tændt lys for dem. Det er ikke noget jeg ellers har gjort mig i, men efter min mormor døde, så ramte det mig. Jeg finde ro i sjælen ved at tage på kirkegården i julen, og tænke et lys for dem som jeg har elsket.

Jeg har i flere år, ikke haft det bedste udfald når familierne var samlet, men i år var anderledes. Der var en anden ro, og der var ikke det kaos som normalt ellers ville havde været tilstede og fyld hele rummet. Nej jeg havde en dejlig jul, og et stillerolig nytår, med noget god mad. Man siger jo at julen er hjerternes fest, men altså er jeg den eneste der bare syntes at maven også har del i den fest?

Nu er jeg igen tilbage på skolebænken og det er dæmme hårdt. Det er som om at jeg er meget lang tid om at lære at slappe af når jeg har ferie, og så når jeg lige at falde ned inden jeg begynder forfra. Men det er vel bare livet? Jeg har været sløv, træt og ugidelig denne første uge tilbage i skole, men jeg føler mig samtidig mere i balance end jeg har gjort meget længe. Det er hård, men jeg føler at jeg nok skal komme igennem og klare det. Jeg er jo heldigvis snart student og det bliver dejligt.


Blog indlæg

Talsperson for de unge i kommunen

Billedresultat for gør en forskel hjælp andre

Hold nu fast hvor har jeg haft travlt den sidste tid, det er som om at alt tid bliver suget ned i et sort hul og Wupti så var der gået en måned. Sådan fortsætter tiden der ud af, og ved godt jeg før har nævnt det med at tiden forsvinder, men come on hvor bliver den egentlig af. Vi nærmer os julen og jo tættere på vi kommer jo mere kan jeg mærke presset og den lille smule angst for at skulle blive fanget i stressen endnu engang. Det var nemlig ved juletid sidste år at min krop sagde fra og gik i strejke. Det bekymrende men også fantastiske ved at jeg har haft det, er at jeg er mere opmærksom på min egen krop, og bedre til at sige fra når det bliver for meget. Når vi når forbi julen så er der ikke længe igen før jeg bliver student, og selvom vejen syntes lang, så er jeg optimistisk og fuld af spænding. I kan måske huske da jeg udtrykkede mig om at 3.g ville blive meget mere stille og roligt med mere luft og ro på. Det har jeg endnu ikke oplevet, men jeg er optimist, jeg venter stadig på at det kommer. Mon jeg kommer til at vente året ud? hvem ved. i hvertfald ved jeg at jeg ugentligt druknes i afleveringer og fremlæggelser og romaner som skal læses, og hele tiden føler jeg at jeg har røven bagud. Jeg er også begyndt at mærke på min krop at den driller fordi der er for mange bolde i luften.

En ting jeg er yderst imponeret over er at Hailey ikke har været så syg som jeg havde forventet i forhold til den skiftende årstid. Men hold helt op hvor bliver hun bare ved med at vokse, hun render for tiden rund og siger ho ho ho og så er vi også i “mig” stadiet. Man skulle nogle gange tro at hun ikke kunne sige andet end mig for det er sådan ca sådan det går. Dette bliver hendes tredje jul og hun er jo blevet så stor nu at hun syntes at det er sjovt at pakke gaver op, så derfor har hun fået kalender gaver i år. Uhhh det bliver en mindeværdig jul fyldt med kærlighed, og hvor kan jeg bare ikke vente til at det giver juleferie.

Jeg har jo i et tidligere blog indlæg skrevet lidt om kommune i forhold til graviditet osv. og dertil er der sket noget utrolig spændene. Jeg er blevet inviteret til at fortælle om mit liv og mit samspil med kommunen, som skal have til formål at sætte fokus og at hjælpe unge i Rødovre kommune og det har jeg selvfølgelig sagt ja til. Det er et interview foran samtlige ledere i kommunen, og jeg er utrolig spændt og lidt nervøs. Jeg vil jo gerne gøre det så godt og effektivt som muligt så min deltagelse rent faktisk kan gøre en forskel for andre unge mennesker. Alt dette finder sted allerede på onsdag og det er ret utroligt at jeg altså lille mig bliver inviteret i håb om at min historie kan gøre en forskel. Jeg håber virkelig det går godt og selvfølgelig kommer der lige en opdatering på bloggen efter interviewet. Nogle af de ting jeg har forbered at snakke om til dette interview er følgende:

 1. Vil du fortælle lidt om dig selv?
 • Familie situation normal indtil skilsmisse 
 • Kørestol som lille – kronisk syg siden 13 år
 • Blev smidt ud pga. hjemmefra valg af kæreste
 • Gymnasie elev – 3.g
 • Blev gravid som 16 årig da jeg gik i 1.g
 1. Hvordan har du oplevet dit sammenspil med Rødovre kommune?
 • Selvskade i form af at skære i mig selv – problematisk liv
 • Indberetning til kommunen – paragraf 50 – kontaktperson
 • Meget deprimeret – blev udskammet af elever – indberetning til kommune
 • Psykolog 
 • Kontaktperson fortsætter – åben sag på kommune
 • Graviditet indberettet til kommune
 • Trusler om tvangsfjernelse
 • Økonomi – alene (12 svangerskabs uge) – varighed på 5 mdr.
 • Gå til hoved i stedet for røven – dertil også ny sagsbehandler.
 • Baby simulator projekt
 • Hyppigere sundhedsplejeske besøg
 • Paragraf 50
 • Jobcenteret – projekt “fasthold din uddannelse” – mette
 1. Hvad drømmer du om skal ske nu?
 • Blive millionær – ligeså umuligt og usandsynligt som at kunne begå sig i kommunen på egen hånd. 
 • Hus
 • Barn nummer 2
 • Færdiggøre uddannelse – gymnasium – sygeplejere
 • At kunne hjælpe andre.
 1. Hvilke gode råd vil du give til lederne i Rødovre kommune?
 • Bedre tid til at tjekke op på at borgerne ikke bliver ladt i stikken af sagsbehandlere. – opfølgninger på ansatte. 
 • Borger ikke bare et sagsnummer
 • Ikke alle kan inddeles i kasser
 • Bedre kommunikation instanserne imellem
 • Ny afdeling i kommunen som kan hjælpe borgere med at navigere i kommunen. 

Mit problem er ikke at skulle fortælle min historie, men at sørger for at det kun er det relevante som kommer på bordet. Det bliver svært da der er begrænset taletid i forhold til hvor lang mit forløb har været. Nu må vi se hvad der sker, jeg ønsker inderligt at der blot kommer bedre vilkår og hjælp til unge mennesker som har brug for det ligesom jeg havde brug for det.

Hvis du kan gøre noget, skal du gøre noget!

Din historie kan hjælpe andre…
Flere solskinshistorier tak.
Billedresultat for gør en forskel hjælp andre

Blog indlæg

Super woman?

Er jeg den eneste mor, som engang imellem føler mig lidt overnaturlig? Jeg føler nogen gange at jeg har superkræfter i form af at udrette og opnå noget helt ufatteligt. Jeg har sidst jeg skrev et indlæg fortalt om den gode energi, og ja den må man sige har fået en dæmper.

Jeg prøver at skabe en god energi og dertil god dag. Den sidste tid har stået i familieproblemers tegn, og det må jeg indrømme er hårdt. Jeg har i mange år været utrolig overbærende med alt hvad der mødte mig, men nok er nok. Jeg sidder pt med en følelse af at have fået nok, og det dræner i den grad den gode energi og stemning. Hver morgen, og jeg mener virkelig hver eneste morgen, vågner jeg op med sådan en dårlig energi. Jeg er så morgen sur, og jeg snerre og bider.

Det har fået mig til at tænke på at jeg skal fokusere mere på at skabe en god energi. Når den ikke er der naturligt, så må jeg jo skabe den. Alligevel finder jeg mig selv i øjeblikke hvor jeg har overskud, og det er her jeg får lavet lektier og alt hvad der høre sig til rengøring osv.

Jeg har haft mega travlt på det sidste, og det har da sin pris. Selvom jeg får lavet det der skal laves, så kan jeg godt mærke at det tager hårdt på kroppen om aftnen. Mine ben driller stadig, men det kommer i perioder. Jeg syntes det er fedt at være tilbage på skolebænken, med afslutning i sigte, og jeg har nogle sindsyg gode dage. Jeg tror bare det jeg prøver at sige er at det godt kan være mega hårdt selvom man har højt humør og har det sjovt. Der er en million ting at lave, hvis nu det var at man skulle gå hen og kede sig.

Når jeg får lavet alt skolearbejde og huslige gøremål samtidig med at skulle tage mig af Hailey, så føler jeg mig virkelig “on the top of the world”. Jeg føler mig lidt utrolig – super woman? hvem ved?.

Dagens fif: Tag en dag af gangen, og tryk på “pyt” knappen hvis ikke du når det hele, opvasken er der også i morgen.


Blog indlæg

God energi

Så er hverdagen for alvor gået igang, og nøj hvor skal man tidligt igang om morgnen. Lad os bare indse det, det er jo ikke fordi jeg skal tidligere op end normalt. Sådan fungere det jo ikke helt med sådan en lille en. Men ud af døren og rigtig igang forgår tidligere end normalt. Det er nu dejligt at være startet igen, det er som om jeg har en eller anden fornyet energi. Denne energi kommer nok ikke til at holde i længden, men det er da dejligt for en stund. Jeg er helt oven på, og har pt styr på alle tingene der er at have styr på.

Jeg er mega glad, og det er jeg fordi jeg har taget et valg som gør hverdagen SÅ meget nemmere. Jeg er begyndt at handle over nemlig.com, og det kan varmt anbefales. Jeg behøver ikke længere handle! jubiiiii… Det er mega fedt at jeg bare kan tilføje det jeg skal bruge og så bliver det leveret til døren. En fed bonus oveni er at man slår to fluer med et smæk, og slipper for det absolut værste ved at være forælder. Man får lavet madplan nemt og hurtigt mens man handler over nemlig.

Som nævnt før, så er Hailey en mega bestemt ung dame som absolut ikke syntes det er sjovt at handle. Et smut i en dagligvarebutik kan snilt tage timer, med masser af gråd og irritation. Dette er jeg nu foruden og jeg kan ikke fortælle jer nok, hvor godt det følelse.

Jeg har en fornemmelse af, at komme af med denne byrde, altså at handle, har været med til at frigive en masse positiv energi. Jeg har aldrig i min gymnasietid mens jeg har været mor, haft overskud. Det har jeg nu! Jeg får lavet mad, taget opvask, gået i bad, lavet lektier, ryddet op, og endda lavet madpakke.

Og ja nu sidder der nok nogle og tænker “jaja Freja, det bliver du nok ikke ved med”, men ved i hvad, det er også helt ok. Jeg har bare valgt at omfavne denne glæde og energi som jeg lige nu er omgivet af.

Jeg har en kammerart som tit siger nogle gyldne ord til mig. Og de ord anser man ikke altid for at være vigtige. Han plejer at sige til mig “Freja, hvad gør dig glad idag” og dertil plejer jeg at fyrer et eller andet spas af. Men sandheden er jo at det faktisk er utrolig vigtigt at stoppe op, og spørger sig selv om hvad der gør en glad.

Jeg kender ihvertfald selv det her med, at man glemmer sig selv. Jeg er rigtig god til at være mor, men knap så god til både at være mor, og mærke efter på mig selv. Jeg glemmer nemt mig selv i hverdagens stress og jag. Dette tror jeg er ganske normalt, når man er mor, men dette gør ikke tanken mindre vigtig.

Som mor er man nødt til at tænke på sig selv engang imellem, for at være den bedste version af sig selv. Man er på ingen måde selvisk, egoistisk eller en dårlig mor, fordi man engang imellem stopper op og mærker efter. Nej tvert imod er det med til at skabe energi og overskud.

Det der gør mig glad idag, er at have nået alle de daglige gøremål, og samtidig have tid for mig selv. Det giver mig enormt meget ro indeni når alt er i orden, og jeg ikke har hængepartier. Jeg er en person som er meget organiseret i mit hoved, og har svært ved at der er kaos eller rod. Jeg har det bedst med, at der er rystet op når Hailey er lagt i seng.

Oven på min gode energi, har jeg oplevet noget uventet og pinligt i skolen idag. Jeg har kend klassen i et helt skole år, men da jeg idag skulle tage en navne runde, glemte jeg navnene. Jeg ved virkelig ikke hvad der forgik der, klappen gik bare ned. Dette er lidt underligt taget i betragtning af at klappen aldrig går ned for mig, ikke engang under eksaminer.

I morgen skal jeg i sommerhus for weekenden, og det glæder jeg mig utrolig meget til. Min franske den af familien er nemlig i Danmark, og dem skal vi hygge med her i weekenden. Nå men alting har en ende, og med min gode energi og opløftet humør, vil jeg nu smutte i seng, så jeg er frisk til en ny dag i morgen, hvor der forhåbentlig er lige så god energi at omfavne.

Begejstrede ballerina mus

Blog indlæg

Farvel sommerferie goddag hverdag

Det er efterhånden længe siden jeg sidst var ved tasterne, men det betyder jo ikke at jeg er blevet træt af at dele ud af mit liv. Nej det er ren og skær en følge af, at jeg har sommerferie, og nøj hvor har det været lækkert. Jeg startede jo ud med at have lidt ferie for mig selv, inden jeg holdte ferie med familien. Det var rart at kunne falde lidt ned og komme ned i tempo, helt for mig selv. Jeg har været i sommerhus med Hailey og hendes far, samt min far og brødre. Det var lækkert på sommerens varmeste dage, at kunne tage på stranden og bare nyde naturen når det lystede. Kald mig bare natur tosse, men den der natur kan altså noget.

Det er ikke til at tro at Hailey allerede er 2 år. Hun er jo min lille baby som nu, er knap så lille. Hendes fødselsdag blev hold i sommerhus hvor vi selvfølgelig fik hjemmelavede boller og lagkage. Derudover holde vi også fødselsdag da vi kom hjem, så hun blev fejret af det meste familie på kryds og tværs. Lige en side note til dem som tænker at det er fedt med fødselsdage i sommerferien, guess what det er ikke altid det fedeste. Hvert år er vi nødt til at holde to fødselsdage for Hailey, hvilket kan være stressende og kræver både tid og penge. Dog tror jeg ikke det er noget hun nogensinde vil beklage sig over, så for hende er det win win.

Efter ugen i sommerhus, bød sommeren på hygge her hjemme, med bio, svømmehal og andre mega hyggelige aktiviteter, som Hailey var vild med. Dog har det ikke kun været hygge det hele. Hailey har været umulig at få til at sove, både lur om dagen og sove om natten. Det er det rene marint at få hende til at sove, og det resultere jo i en afkræftet og irritabel Hailey. Jeg tror ikke at den ændrede adfærd, kun skyldes at hun er træt. Jeg tror det har noget at gøre med, at hun efterhånden forstår, det meste man siger til hende. Problemet opstår altså i det, at hun ikke har lært at udtrykke sig med ord. Jeg kan mærke på hende, at når jeg ikke forstår hvad hun mener, så bliver hun utrolig frustreret.

Når jeg læser om “trods alderen” så er det fra de når tre års alderen, men beskrivelsen af et barn i trods alderen er identisk med den måde min datter er på. Jeg håber bare ikke det bliver være end det er nu, for det kan man god blive lidt skør i hoved af. Jeg har et utrolig hysterisk barn, som gerne smider sig på gulvet og skriger, hvis hun får et nej. Her er det altså at man som mor kommer på en prøvelse. Det ville være så nemt og smertefrit, hvis hun bare fik sin vilje. Men hvordan vil hun så ikke blive, efterhånden som hun vokser op. Nej er et nej, og det bliver man nød til at holde fast i. Det er mega svært at være standhaftig, men jeg vil hellere have en scene i supermarkedet, hvor folk tænker årh gud en ung mor med et skrigende barn, end at opdrage en møg forkælet unge som ikke kender grænser.

Denne ferie har ikke været ligeså afslappende som jeg havde forventet, men ved i nu hvad, det er okay. Jeg har nydt ferien med Hailey helt vildt, og tiden er simpelthen gået så hurtigt. Hailey og jeg havde en måneds sommerferie sammen, og hun skal allerede starte på mandag. Jeg er dog så heldig, at jeg først skal starte om onsdagen, og med det er der mulighed for en stille og rolig opstart efter ferien.

Jeg skal starte i 3.g, whaaaaat? det er næsten ikke til at forstå. Ej okay jeg skulle jo havde været færdig sidste skole år hvis ikke jeg havde fået Hailey, men altså for mig er det en stor ting. Det er en personlig sejr der venter mig i udgangen af det kommende skole år, men samtidig også en sejr over tabuet. Det tabu som basicly siger, at unge mødre ikke får en uddannelse og ikke bliver til noget.

Alt går fremad og jeg glæder mig til at starte op igen. Er jeg den eneste der bliver utrolig doven og ugidelig i ferier? det er som om at man aldrig rigtig har fornyet energi, når man ikke får brugt energi. Nå men det var alt for nu, god aften.


Bog indlæg

Hvordan er det egentlig at være mor?

Når man i sin graviditet går og tænker på hvordan det hele kommer til at blive, så er det ofte et glansbillede man forstiller sig. Jeg husker at jeg tænkte på hvor hyggeligt det ville blive at gå hjemme med den lille. Selv fædrene tror at barsel er en ferie, men det er det ikke ligefrem. Jo det kan være mega hyggeligt, men det er også mega hårdt og ensomt. Selvom jeg jo ikke var alene, så kunne jeg nemt blive ensom. Netop fordi jeg ikke snakkede sammen med andre voksne mennesker.

Fædrenes opfattelse af barsel er helt anderledes end fra virkeligheden. Dette er hvad enten man er ung eller ej, for de aner ikke hvad det vil sige. De mænd der, de tror vi sidder og hygger og krydre røv hele dagen. Os kvinder på barsel ved godt selv at virkeligheden er en anden. Jeg læste for nyligt en vild beskrivelse af hvordan barsel i virkeligheden er, og den var bare spot on.

“Velkommen på barsel”

“Den søde tid, hvor du går der hjemme og bare hygger dig dagen lang med din baby. Hvor du har uanede mængder af tid til at finde dig selv, læne dig tilbage og bare slappe af, mens du ser dit lille menneske udvikle sig. Tiden hvor du ind imellem lortebleer op ad nakken, gylp, fodring, vuggeri, trøsteri, vasketøj i hidtil ukendte mængder, opvask, oprydning, gråd, mere gylp, flere lortebleer, endelig kan få læst en god bog. Tiden hvor du kan sætte en halvanden times film på, som du allerede har set færdig efter 3-4 dage. Tiden hvor du kan se frem til 3 timers sammenhængende søvn mindst 2 gange ugentligt. Tiden hvor du effektiviserer og lærer at vaske hele din krop og dit hår på sammenlagt 2 minutter. Tiden hvor du opdager, at selv et smut forbi netto kræver mere planlægning og koordination end du plejer at bruge på at planlægge 14 dages ferie. Tiden hvor du stirrer dig blind på babyalarmen fordi du vil sikre dig, at den nu også virker efter hensigten. Tiden hvor du opdager, at folk uden børn bare ikke forstår, hvad du får dine dage til at gå med, og alt for ofte bliver spurgt, om du ikke keder dig ihjel. “

“Velkommen til tiden hvor dit hjerte smelterigen og igen pga. den overvældende mængde kærlighed, du nærer til det lille menneske. Tiden hvor du indser, at der bare ikke er tid nok. Og at det er helt okay.”

Det at blive mor er en kæmpe Livsforandrende begivenhed for alle kvinder. Dette har jeg vidst fra starten af, men dog er jeg blevet forbavset over hvad en mor egentlig kan udrette. Her kommer en række fun facts omkring det at blive mor. Mødre får sine helt egene indbyggede super kræfter.

 1. Det indbyggede termometer

Evnen til at mærke dit barn på panden og med det samme med din indbyggede morsensor bare instinktivt vide, hvad temperaturen inden for en ganske lille udsving er. “jeg tror du har lige under 39 i feber” og dertil viser termometret 38. Hvis denne mor alarm dog bare var så god at den også huskede en på at man skal huske grydelapper inden man tager maden ud af ovnen.

2. Empati bliver boosted

Når man får børn, er det lidt som at få briller på efter at have gået med et dårligt syn uden at vide det. Konturerne på alting bliver tydeligere, farverne stærkere og nuancerne så skarpe, at det næsten svider i øjnene. Bare på følelserne. Det gør sønderrivende ondt i hjertet at være vidne til eller bare læse om andres ulykke. Især, men ikke kun, hvis det involverer børn. På samme måde kan andre menneskers glæde også mærkes langt ind under brystbenet. Jeg kan ikke fortælle hvor mange gange jeg har tudbrølet til noget så åndsvagt som en sørgelig sene i en tegnefilm. Det er dybt godnat at jeg kan blive utrolig følelsesladet over de mindste ting.

3. Super reflekser

En fantastisk og yderst brugbar færdighed viser sig, når et barn falder ud over en kant, en stol tipper, eller en langfingret lømmel får fat i dugen til bedstemors fødselsdag, så tepotten rykker med faretruende hastigt mod barnet, og man, uden at have sin fulde opmærksomhed rettet mod guld-klumpen, alligevel ud af øjenkrogen ser det, og får bremset tepotten nano- sekunder, før ulykken indtræffer. Eller man får grebet barnet med sit ben eller i barnets bukselinning 10 cm over gulvet. Jeg har så tit måtte gøre brug af de vilde reflekser for at forhindre ulykker som fx at falde ned af trappen. Tak, reflekser. Det vides ikke, hvor I gemmer jer, men I er der, uanset hvilken træt tåge denne mor bevæger sig rundt i.

4. Super hørelse

Det kniber med at høre, når manden beder om saltbøssen ved middagsbordet, eller når pakkeposten banker på døren, men lyttelapperne svigter aldrig, når det er dit barn som har brug for dig. Forældreører kan faktisk både høre forskel på “at tabe børneskammel ovenpå” og “barn, der dratter ned fra seng eller kommode” – også før nogen vræler. Og de kan høre, at et barn er vågen og skal lige til at stikke i gråd om aftenen, alene på barnets vejrtrækning. Også selvom ørernes ejermand ellers sad ret fordybet og lappede serier i sig.

5. Stor ydeevne på minimalt søvn

Nogle gange kan man forundres over, hvor meget godt, praktisk arbejde man reelt kan få udført med sin ellers trætte knold, der har fået rundt regnet fire timers søvn fordelt i alt for små brudstykker ud over natten. Det er helt sikkert ikke sundt i længden, og måske også en superevne man skal passe på med at prale for meget med, siden den nemt kunne forveksles med opfordringen til at presse os.

6. Bare kald mig lynet

Den dér fuldstændigt vanvittige effektivitet, der følger med, efter man er blevet forældre. Stik en mor en lørdag uden børn, og I skal se hende nå fra kælder til kvist med støvekluden, lave ugens madplan osv. Aldrig har denne mor kunnet udrette mere på kortere tid og med syv andre bolde i luften, end efter børnenes komme. Min uddannelse oven i at være mor har fået mig til at næsten alt er muligt.

7. Evnen til at lukke af for det sensitive

En mor tillære sig evnen til at spise videre uanset hvilken shit eksplosion , spontan opkast eller gigant nys med tilhørende tykke ellevetaller, man netop har været en del af rengøringsholdet på. Det er en underlig evne, for den slags rengøringsmissioner er ikke for sarte sjæle. Det er nok i virkeligheden en god evne at mestre, for ellers ville vi jo aldrig få noget at spise.

8. Instinktiv beskyttelse

Uanset om du falder på røveren nedad trappen med dit barn på armen, taber en varm gryde i nærheden af det, eller oplever en hund, der pludselig springer frem og gør og hapser bidsk, når I går tur, så kan du bide spids på, at du helt frivilligt ofrer dig selv for, at der ikke sker barnet noget. Man når slet ikke at tænke, men nedad trappen ryger man på røv og albuer, men med barnet løftet en halv meter op i luften. Og det er kun dig selv, der mærker de varme stænk fra gryden, da den rammer gulvet. Og du gik uden at blinke mellem hunden og klapvognen. Det gør nogle gange fysisk ondt at være blevet forældre, men det er ikke noget man ville undværer.

9. Mor som ninja

Når man bliver mor, lære man hurtigt at gå stille med dørene, og dertil den rute som skal tages for at gulvet ikke knirker. Der er ikke noget værre end når baby vågner pga. larm. Et godt råd hertil: LAD VÆR MED AT LISTE RUNDT. Lad din baby vende sig til at der er lyde og baggrundsstøj fra de er helt små, for så undgår man ovenstående problem med ruten udenom knirkende bræder.

At blive mor, er ligesom at tage en tur i en vild karrusel. Man starter med at have en masse forventninger, men man ved aldrig helt hvordan det bliver. Det der er helt sikkert er at den udvikling man gennemgår, i sandhed er helt utrolig.


Blog indlæg

Et skridt tættere på målet..

Billedresultat for studenterhue

Det er efterhånden noget tid siden jeg sidst skrev et blog indlæg. Dette skyldes selvfølgelig hverdagens stress og jag og selvfølgelig de sidste eksaminer. Jeg var som bekendt utrolig nervøs for hvordan de forskellige eksaminer skulle gå, og der var specielt en som ikke gik som jeg havde håbet. Jeg var til eksamen i idræt, kemi og SRO. Både idræt og SRO gik super godt, men kemien gik mildest talt ad helvede tid. Jeg havde forberedt mig utrolig meget, men da jeg var til eksamen var der ikke plads til at jeg kunne fortælle alt det jeg kunne i emnet, for der kom heletiden udenoms spørgsmål fra lære og sensor. Jeg kan lige så godt afsløre at karakteren ikke var i top, men det er også okay. Det der gjorde det til en dårlig oplevelse var, at jeg havde presset mig selv for at nå alt forberedelsen, som jo endte med at være til ingen verdens nytte.

Dårlige eller middelmådige karakterre kan hurtigt komme til at fylde meget, specielt med den omverden vi har os. Der forventes til tider urimelige ting af de unge mennesker, som ikke altid giver den ønskede effekt af fremgang. Jeg bliver slev opslugt af den stemning og det pres som daler ned over en i eksamens perioden. Nu sidder jeg jo og tænker at det er fjollet. Mit mål har efter fødselen af Hailey været, at gennemføre gymnasiet. Så det overordnede mål er at færdiggøre, ikke at få gode karakterre.

Den overordnede følelse jeg har indeni efter jeg nu er gået på sommerferie er følelsen af at der er lys for enden af tunnelen. Jeg har nu kun et år tilbage i gymnasiet, og det er sørme mærkeligt at tænke på. Jeg føler at jeg er overvundet noget, som ikke var ligetil. Dertil er jeg bare super glad for at være færdig med det de unge betegner som det hårdest år i gymnasiet.

I år blev min gamle klasse studenter. Dette var en glædes fyldt dag, og jeg er super stolt af dem. Dog kom denne dag også med en ambivalent følelse af at man både er glad og trist. Dette er netop fordi jeg jo skulle havde stået der sammen med dem. Jeg ved jo godt at det er min tur næste år i stedet for, og jeg ville da aldrig undvære min datter for at kunne havde følges med dem, men der er alligevel en special følelse der ligger bag når jeg ser alle de studenter. Jeg lever i nuet og priser mig lykkelig for det jeg har. og altså, jeg har hørt at det gode skulle komme til dem der venter.

Jeg er nu et skridt tættere på at havde færdiggjort første trin af min uddannelse, og det bliver så fedt at kunne bevise at min mor tog fejl. Ikke nok med det så føler jeg at min færdiggørelse af gymnasiet er en form for symbolsk handling. Der er så mange fordomme om unge mødre, de fleste tror at unge mødre bare ender på bistand resten af livet. Jeg er bare en ting at sige – it aint gonna be me!. Jeg vil være den unge mor som skiller sig ud, og som beviser at ikke alle unge møder ender ufaglært og på offentlig ydelse. Det billede som popper op når man tænker på hvordan en ung mor er, er helt forskruet. Jo der findes dem der ude som er lige præcis som det billede man har af dem. Der er bare også dem som skiller sig ud og ikke ser et barn som en stopklods for at uddanne sig.

Jeg tror at dette billede som samfundet har af en ung mor, har været en af brikkerne som fik mig til tasterne. Jeg er jo netop et levende bevis på at billedet ikke altid er sort/hvid. Hvis det at jeg skriver blog kan hjælpe bare en person, til at ændre billede, så har jeg opnået noget.

Forleden blev jeg opmærksom på at der er meget debat omkring det at holde ferie med sit barn. Nogen mener ikke at børnene har brug for ferie mens andre mener at de skal have så meget ferie som muligt. Denne debat vil jeg gerne lige give mit input til. Jeg erkender blankt at jeg lige nu holder ferie uden mit barn. Jeg aflevere hende i dagpleje og så holder jeg ferie for mig selv. Dette har jeg fundet ud af er det bedste for mig. Jeg har brug for at komme ned i gear inden jeg holder ferie med mit barn, så jeg har en fornyet energi og overskud til hende. Det skal så siges at Hailey og jeg kommer til at holde en hel måneds sommerferie sammen, så hun bliver ikke forsømt!. Jeg er jo så heldig at have lang sommerferie fordi jeg går i skole og derfor er det også muligt at holde ferie selv og så holde med Hailey bagefter. Jeg har resten af denne uge for mig selv, og så skal Hailey og jeg holde sommer ferie. Vi skal bl.a. i sommerhus, og det bliver bare så hyggeligt.

Min sommer baby er klar til sommerferie

Blog indlæg

Læseferie og børn i institution

Dette skole år har virkelig trukket tænder ud, og det er ligefør at det er gennemført med blod sved og tåre. Året har været både hårdt og berigende samtidig. Men når det så er sagt skal jeg understrege at det er slut nu! 2.g er overstået, jo bevares jeg mangler da 5 eksamener endnu men ikke en eneste rigtig skole dag er der tilbage i dette skole år. Jeg kan næsten ikke få armene ned af begejstring.

Dog er det med blandede følelser at skoleåret er forbi, for nu går min gamle klasse nemlig ud af 3. g og det er en smule stramt at forholde sig til. Jeg er utrolig glad og stolt på deres vegne for at de har gennemført. Men samtidig er det da også lidt trist at tænke på at det kunne havde været mig. Jeg ved godt at jeg traf et valg for lige godt 2 år siden om at sætte uddannelse på pause, og jeg har da heller ikke et sekund fortrudt. Meeen det er da stadig lidt ærgerligt at se på dem, og vide at de kunne havde været mig. Jeg må nok bare acceptere at jeg med hensyn til dette har det ambivalent med skoleårets ende.

I dag har den stået på oprydning, opvask og vaske tøj, mens jeg i mellem tiden keder mig og tænker over at jeg garanteret ikke får noget som helst ud af dagen. Jeg har altid en forstilling om hvad jeg skal give mig til i morgen og dagen derefter osv. der er altid en masse som skal ordnes, og jeg forventer altid at få det gjort.

Men en to tre så er dagen gået og jeg skal afsted for at hente Hailey i dagplejen, og guess what jeg fik ikke ordnet en fis. Jeg sad og spildte dagen med at sidde og se tv mens jeg i mine tanker donkede mig selv i hoved fordi jeg skulle se at komme i gang. Mange unge bruger læseferien på fest, hygge og selvfølgelig lidt forberedelse, mens jeg overhoved ikke får lavet noget som helst andet end at læse op og kede mig.

Jeg skal op i en del fag, men det jeg frygter mest er de mundlige og ikke mindst kemi. Det er lidt over to år siden jeg sidst var til en mundtlig eksamen så jeg føler der er gået evighedder. Da jeg startede i gymnasiet kørte jeg efter den gamle ordning men nu da jeg har haft et års barsel kom jeg ind under den nye. Derfor er jeg fuldstændig på bar bund når det kommer til alt det eksamens hejs, og det kan da godt være lidt stressende, bare tanken i sig selv gør mig ærligtalt lidt nervøs og stresset. Men jeg skal da nok komme igennem det, det er ikke det er er spørgsmålet. Det store spørgsmål er om det kommer til at gå okay. Jeg glæder mig virkelig bare til at dette år foralvor er overstået så jeg kan komme op til overfladen inden jeg bliver hevet ned igen i 3.g.

I dag er ikke som andre dage, i dag fik jeg ordnet det jeg satte mig i hoved jeg ville. Der er ryttet op, vasket op og den sidste maskine med vasketøj er færdig om et øjeblik. puha jeg må altså erkende at det er en rar følelse når man endelig får det gjort. Jeg er blevet spurgt hvorfor jeg ikke slapper af eller sover en lur når nu jeg har læse ferie. Svaret er ret enkelt, jeg har simpelthen så utrolig svært ved at slappe af i hele kroppen og komme ned i gear. Derfor er det næsten umuligt for mig at falde i søvn, og selvom det ligner at jeg slapper af så er det indeni mig ikke særlig afslappende.

Men hva’ søren, man kan sove når man bliver gammel.. er det ikke det man plejer at sige.

>Lige til et andet emne <


Lige for tiden er der utrolig meget snak om minimumsnomineringer i institutioner, og der køre lige nu et program på tv2 om børnene i institutioner bag facaden. Det er jo helt forfærdeligt at der ikke er plads til at rumme hvert enkelt barn, fordi der er så mange børn og så lidt voksne. I et udklip fra tv2’s program kan man se hvordan en lille pige bliver afvist og hendes behov for tryghed langt fra imødekommes. Den lille pige får bare lov til at græde mens pædagogen snakker grimt til hende. Nu kunne man godt tro at det var et enestående tilfælde, men jeg er ikke så sikker. Selvom det på ingen måde er okay fra pædagogens siden så tror jeg altså at dette også er en følgesven af at have for mange børn at se til. En ting er sikkert, dette ville nok ikke ske på samme måde som hvis der var flere voksne. For som voksen i dette fag kan man da ikke stå til og se på at et lille barn bliver behandlet på denne måde.

Jeg kan bare blive så vred og mit moder hjerte bløder, når sådan noget kommer mig for øre. Jeg syntes simpelthen det er så uacceptabelt. Og dette minder mig om en ubehagelig oplevelse som Hailey var ude for. Hailey startede i dagpleje sidste sommer, og hun stor trives hos hendes dagplejemor. Men det sker at man har ferie forskudt af dagplejemoren, hvilket jo resultere i at Hailey skulle i gæste pleje. Dette tog vi stille og rolig, og Hailey blev langsomt kørt ind. Dog kunne vi hurtigt fornemme at det virkede som en byrde for gæste plejeren at hun skulle passe på Hailey. Vi gav det alligevel en chance.

Men hver gange hun blev afleveret gik der kun et par timer før der blev ringet efter os, fordi dagplejeren ikke kunne få Hailey til at sove. what? man kan da ikke ringe et raskt og velfungerende barn hjem blot fordi det ikke lige vil falde i søvn. Men det kunne man altså godt, og som dagene gik kunne jeg virkelig mærke en forandring på Hailey, hun var ikke den utrolig glade og livlige pige som hun plejede. Hun var udmattet, trist og ugenkendelig. Hver gang vi nærmede og dagplejerens huns begyndte Hailey at skrige. Flere gange havde hun fået mærker eller rifter i ansigtet, uden der kunne gives en forklaring, og hver gang jeg hentede hende var hun helt slasket. Ud over det var der også en del andre tiltag der spillede ind, en af tingene var legetøjet i haven som placeres på fliser presset op i et hjørne så det ikke var muligt for Hailey at tilgå. Hailey kunne ikke gå på dette tidspunkt. Jeg valgte derfor til sidst at have hende hjemme indtil jeg skulle starte på gymnasiet. Det der var problemet var at jeg startede skole før Hailey’s egen dagplejemor kom hjem fra ferie. Derfor arrangerede jeg med venner og familie at de hentede Hailey når de kunne. selv hvis det kun var en time før jeg selv kunne hente hende. Hailey skulle bare være der så lidt som overhoved muligt – Det var et rent mareridt,som sad i mig rigtig længe efter.

I en lang periode efter at Hailey var kommet tilbage til sin egen dagplejemor og var blevet sig selv, løb jeg stadig fra skole og hen til dagplejen for at hende hende hurtigst muligt. Jeg vidste godt at hun havde det godt og trygt men det var bare noget der lå i underbevidstheden at jeg skulle skynde mig.

Efter dette indsendte vi en klage over gæsteplejeren og dagpleje pædagogen fordi vi flere gange bad om en anden gæstepleje, men ikke blev imødekommet. Kort efter bliver vi hevet til samtale på dagplejekontoret, hvor vi drøftede det hele. Det endte med at hun blev “irettesat” (hvad jeg ved af) og vi så hende aldrig igen. Jeg gjorde det meget klart at hverken os forældre eller Hailey nogle sinde ville se den kvinde igen.

Skal lige siges at Hailey er 100% sig selv igen (det tog et par måneder), og hun er den gladeste pige. Hailey har nu en fast gæsteplejer som hun er rigtig glad for.

Nå men det var bare lidt tanker i forhold til læseferie og børn i institutioner.

En træt mus

Blog indlæg

Weekend tanker

Min største kærlighed

Når jeg kigger tilbage på mit liv inden jeg blev mor, så var jeg nok en gennemsnits teenager som holde af storbyen. Sådan en dag som i dag kan jeg virkelig mærke på mig selv hvor meget jeg har forandret mig, og hvor meget mine holdninger har rykket sig. I dag var Hailey og jeg en tur til Lolland for at besøge nogle venner. De har et skønt hus med en dejlig have og Haileys favorit, en trampolin. Hold nu fast hvor var det skønt at hun kunne rende frem og tilbage og ind og ud, helt uden problemer.

Med bagende solskin og højt humør. Uden storbylarm og drønende biler ude foran. Den enorme fred og ro. Lækkert Ja det er det da. Nu lyder jeg nok som en helt vildt dedikeret natur elsker, men det må jeg indrømme at jeg nok ikke er. Dog vil jeg sige at jeg da bliver en støre og støre fortaler for livet på landet.

Aldrig havde jeg troet at jeg ville overveje at forlade storbyen, but here i am. Tanken om at Hailey kan løbe rundt i en dejlig stor have, omgivet af massere af dyreliv, den er da lokkende. Her er det så at mine tanker går på at få flere børn. Da Hailey var en lille baby kunne jeg godt blive lidt skruk alligevel, men nu hvor hun snart er 2 år meler tankerne sig atter. Hailey er den dejligste lille pige med en helt utrolig personlighed, og denne kærlighed, giver lyst til mere kærlighed. Hvis ikke jeg var igang med gymnasiet så var jeg helt klar til endnu en baby.

Studenterkørdsel

Kald mig egoistisk hvis det lyster, men jeg må da indrømme at jeg næsten hellere vil vente med en baby nummer 2 og så opleve en fed studenterkørdsel. Efter 3 års intens skolegang med en graviditet og en baby så syntes jeg sgu at jeg fortjener en helt igennem fed studenterkørdsel når jeg om lidt over et år er færdig med gymnasiet. Jeg kan næsten ikke vente.

2.g er snart overstået

De skriftlige eksamener er opgivet og jeg har dansk, matematik og biologi i vente. Det er okay fag at komme op i så det bliver utrolig spændene og ikke mindst bliver det spændene at finde ud af hvilke mundtlige jeg skal op i.

For mig er det ikke fedt at indrømme at mit gennemsnit i matematik har ligget på 00, men samtidig er det helt fantastisk at fortælle at jeg på blot en måned med ekstra matematik har rykket mig til et gennemsnit på 4. Dette er for mange nok ikke noget stort men for mig er det en kæmpe sejr. At være kronisk syg, mor og studerende er en kamp. Men at jeg oveni udfordringerne kan forbedre mig så markant er jo næsten ikke til at tro på. Det er okay at give sig selv et skulderklap engang imellem.

Med dette års ende er jeg et skridt tættere på at bevise at min mor var fuldstændig gal på den da hun sagde jeg ikke ville opnå noget som helst med mit liv, og det er den fedeste følelse.


Blog indlæg

De små øjeblikke

No one else will ever know the strength of my love for you.
After all, you’re the only one who knows what my heart sounds like from the inside.

I dag havde jeg en dejlig dag, fyld med glæde fra Hailey som suser rundt i sin el bil. Hun er nu blevet så stor at hun kan nå speederen selv, og det er jo enormt spænende. Det er så vildt at hun snart fylder 2 år, og tiden går så stærkt. Det underlige er at hverdagene godt kan virke lange, men i større perspektiv er tiden alligevel gået hurtigt. Tid er en interessant størrelse. Her til aften blev jeg mindet om de små glæder i livet, da Hailey og jeg hørte musik på tv’et. Hun stod og dansede og jeg sad på gulvet ved siden af. Midt i hverdagens gøremål, hvor det er aftensmad, oprydning, opvask, tøjvask osv. Ja her fandt jeg mig selv siddende med den vildeste glæde indeni. Det øjeblik hvor jeg kigger på min datter og indser at live i netop dette øjeblik er helt fantastisk, og hvor alt andet for en lille stund bare er baggrundstøj.

I dette øjeblik bliver jeg grebet af tanken om kærlighed. Jeg kendte nok ikke rigtig begrebet kærlighed før Hailey kom til verden, ihvertfald har det fået en helt anden betydning. At se hende vokse op er det vildeste jeg har oplevet. Når jeg kigger på Hailey og ser et mini menneske med sin egen personlighed og vilje, er det langt fra da hun var nyfødt. Selvom det kun er knap 2 år siden hun kom til verden, så kan jeg slet ikke huske hvordan det har været før hun blev født. Følelsen og hverdagen før hende er så langt fra min nutid at det følelse som om hun altid har været til. Når jeg sidder her på gulvet og hygger med Hailey, kan jeg nogle gange ende med at der triller tåre ned ad min kind. Ikke fordi jeg er ked af det men fordi at jeg er så utrolig lykkelig, og ønsker mit barn alt hvad hun nogen sinde kunne drømme om.

Denne store kærlighed og følelsen af aldrig at kunne undvære mit barn og altid at ville være det for hende uanset hvad, får mig til at tænke på min egen mor. Jeg er ikke særlig begejstret for at indrømme det, men jeg har det jo som jeg har det.

Min mor og jeg har som nævnt tidligere ikke noget forhold til hinanden. Efter mine forældres skilsmisse ændrede min mor sig, og dette skabte et enormt splid mellem os. Jeg har forsøgt at række ud, men da man er nødt til at være to til en tango fungerede det ikke. Jeg er selv mor nu, og dette gør at jeg har endnu flere spørgsmål og er endnu mere uforstående overfor hvordan man kan vælge sit eget barn fra. Jeg syntes at det er synd at hun går glip af mit liv men i særdeleshed også hendes barnebarns liv. For det er virkelig hende der går glip af noget. Jeg har simpelthen ikke nogen ide om hvordan det er mulig, hvis det var mig ville jeg være knust. Jeg ville ikke kunne leve uden et forhold til Hailey, det elsker jeg hende for højt til.

Jeg har tit tænkt på hvordan det mon ville være hvis hun var en del af min familie, men det har enormt lange udsigter. Vores forhold er ikke noget jeg tænker på ofte, men det sker engang imellem at jeg tænkter på min mor. Jeg har det meget ambivalent med dette emne, for det gør ondt at have en mor som er ligeglad, eller ihvertfald virker ligeglad.

Jeg ønsker da også at mit barn har en mormor, men for hvilken pris? Dette er et stort spørgsmål jeg har stillet mig selv en milion gange. Min mor mente ikke jeg kunne klare at være ung mor, og hun mente ikke jeg ville blive til noget.

Jeg er ærligtalt stolt over at jeg både klare at være mor og alt det der følger med til det mens jeg er i fuld gang med min uddannelse. For mig er det vigtigste ikke at blive til noget men derimod at blive til nogen. Når jeg kigger på mit liv så føler jeg at jeg er gået hen af en mellemvej. Som mor er jeg blevet til nogen, mens jeg gennem min uddannelse bliver til noget.

Et menneske bruger den første del af sit liv på uddannelse, hvorefter de bruger resten af livet på at arbejde. Hvorfor skulle man ikke kunne skabe familie og bringe andre glæder ind i sit liv undevejs? Jeg har ikke så travlt med at blive uddannet at jeg ser min datter som et bump på vejen. Min datter har lært mig så mange vigtige ting om mig selv men også om livet i sig selv. Selvom tingene ikke er nemmere med et barn, så er det mere berigende end man nogensinde kunne forstille sig. Og jeg ville aldrig gøre det om.

Selvom jeg selvfølgelig har haft indhold i mit liv inden jeg blev mor, så føler jeg bare at livet har fået en støre betydning.


Blog indlæg

Presset man oplever som ung mor

At være mor et et valg man tager hver dag, når man putter sit barns glæde og velbefindende foran ens egen. At gøre det rigtige, selv når man ikke ved hvad det rigtige er. Og at tilgive sig selv om og om igen for at gøre alting forkert.

Som sagt før så har man under sin graviditet en masse tanker og følelser i forbindelse med den livsforandring man står overfor. Man har forstillinger om at det bliver liv og glade dage, selvom man godt ved at det også bliver hårdt. For at være ærlig så havde jeg rigtig store forventninger til mit nye liv som mor. Starten på mit “nye” liv blev dog overhoved ikke imødekommet af de forventninger jeg havde.

Gennem hele min graviditet er jeg blevet mødt af bekymringer fra andre mennesker som var dybt foraget over mit valg, om at blive ung mor. Jeg har tit måtte forsvare mig selv og mit valg selvom det i realiteten ikke kom andre ved. Jeg har også gået med tanken og ikke mindst følelsen om at jeg skulle levet op til en helt masse forventninger, som andre havde til mig.

Nå man bliver ung mor har hele samfundet en forventning om at man ikke kan klare det godt nok, og at det er en forkert beslutning. Alle mennesker har en holdning til en og det værste er det blik man får når man kommer gående med barnevognen. Folk kan kigge på en som om man er dybt idiot, udelukkende på baggrund af ens status som ung mor.

Jeg stiller mig fuldstændig uforstående overfor andre menneskers frækhed. At man som menneske har det med, at dømme bogen på omslaget. Der er meget få mennesker der har kigget på mig som et helt almindelig menneske som går i skole osv. kontra kigget på mig som hende den unge mor.

Jeg må erkende at det er utrolig hårdt at være mor, men i min overbevisning har det ikke noget at gøre med min alder. Andre mødre kan have lige så meget og se til, og syntes det er lige så hårdt som jeg gør engang i mellem.

Generelt er det et tabu at indrømme at det er hårdt at være mor. Jeg er da mange gange blevet mødt af latterlige kommentarer fordi jeg har indrømmet at det ikke altid er en dans på roser. Kommentarerne er altid bygget på det grundlag at man som ung ikke kan gøre det godt. Gu’ fanden kan jeg da gøre det ligeså godt som alle andre mødre, det afhænger da ihvertfald ikke af min alder.

Og jeg er ikke bleg for at indrømme at jeg som mor har brug for en pause engang imellem, og at det i perioder er svært at skulle rumme min datter. Sådan er det at være mor, og det skal man ikke være flov over.

Som mor møder man altid mennesker som mener at en måde at gøre tingene er bedre end en anden. Tag bare og kig på en situation som at ligge sit barn i seng. Der er en milion måder at gøre det på, og der er IKKE nogen rigtig eller forkert måde. Som mor indser man på et tidspunkt, at ikke alle børn er ens og ikke alle måder fungere. Det bedste man kan gøre er at prøve sig frem og finde den måde der fungere bedst for barnet.

Der er ikke en bog eller en retningslinje for hvordan man er en god mor. Hvis man gør sit bedste og opfylder barnets behov så har man gjort det godt.

Jeg stille mig utrolig uforstående overfor at vi som mennesker har så meget fokus på detaljer istedet for at erkende at hinanden er gode nok som vi er.

Jeg har tit følt at jeg er under et stetoskop fordi jeg er ung mor. At andre mennesker venter på at man gør noget forkert, eller simpelthen bare gør noget anderledes. Hvis jeg som ung mor fx erkender at jeg syntes at det er hårdt at være mor nogen gange, så er det det eneste som folk ser og dømmer udfra. Istedet skulle man kigge på alt det, jeg som ung mor gør godt. At jeg fx er startet på min uddannelse igen og ikke bare er blevet for komfronatbel og bliver der hjemme af ren dovenskab.

Med alt dette sagt så vil jeg gerne indrømme at jeg selv kan blive bekymret når jeg ser eller høre om andre der er eller er på vej til at blive ung mor. Mine bekymringer bygger på jeg jeg som ung mor selv ved hvor hårdt det er, og hvor mange fordomme der følger med. Jeg kunne aldrig drømme om at forslå andre, livet som ung mor. Dette siger jeg fordi at det er utrolig hårdt. Ikke kun fordi at det generelt er hårdt at være mor, men fordi der er så mange andre ting i det.

Dog er det vigtigt for mig at sige, at jeg ikke mener at det er et forkert valg at blive ung mor. Det handler i bund og grund om at man skal gøre det man syntes er det rigtige for en selv. Man skal bare være klar over at den ikke er som at svæve på en lyserød sky. Man skal være klar til at tilsidesætte sig selv og sine egne behov for barnets behov.

Jeg er et par gange blevet spurgt, om hvordan jeg ville have det hvis Hailey kom i en ung alder og fortalte at hun skulle være mor. Lad mig bare sige at det ønsker jeg ikke for min datter. Udelukkende fordi jeg ikke vil have hun skal gå igennem det samme som jeg gjorde. Dermed ikke sagt at jeg ikke ville støtte hende for det ville jeg selvfølgelig. Og hvis situationen var den, så havde vi klaret det og Hailey ville have fuld støtte fra sin familie

Udover sladder, mom-shaming og generelt pres fra omverdenen, så kan det også til tider være ensomt. Man kan som ung mor hurtig føle sig udenfor i forhold til ungdommens sociale normer. Jeg ved hvor meget man kan komme igennem og hvor hårdt det kan tage på en, og det er det største kilde til min bekymring.

Jeg har aldrig rigtig passet ind nogle steder i min ungsom. Jeg har i en ung alder lært hvilke værdier jeg vægter højst, og ungdommen hvor man fjoller rund og er dum, har ikke vægtet højst. Jeg har før hørt ældre mennesker sige at de er unge af sind, jeg er nok i mindre grad det omvendte. Jeg føler mig ældre af sind i forhold til min alder. Jeg går ikke op i hvilken kjole jeg skal have på til galla på gymnasiet og jeg snakker ikke om en kommende fest flere uger i forvejen. Jeg går heller ikke op i at have fuld krigsmaling i hoved inden jeg går ud af en dør. For mig vægter tiden med min datter højst.

Som ung mor kan man gå glip af nogle ting og man kan være nødt til at vælge ting fra. Jeg kom fx ikke med på studietur med min gymnasium klasse. Jeg syntes bare ikke at jeg havde 4000 kr. som kunne bruges til en “ferie” på fire dage. Jeg vil egentlig hellere være sammen med min datter og så give hende noget nyt legetøj og en oplevelse for de penge.

Selvom jeg føler mig gammel i forhold til dem i min omgangskreds og til tider føler mig udenfor, så er det ikke noget der er afgørende for mit velbefindende. Jeg har helt simpelt bare nogle andre inertasser end mine jævnaldrene

Jeg elsker livet som mor!, og jeg ville til hver en tid tage den samme beslutning. At være mor er det mest berigende og fantastiske jeg ved, og så må man jo tage det sure med det søde..


Blog indlæg

Den første tid som mor

På min mave lå en lille smuk pige som jeg havde båret på i 9 måneder. Jeg har tit hørt eller set på tv at moderen bliver helt overvældet af denne følelse af at være blevet mor. Denne følelse fik jeg ikke, ihvertfald ikke som jeg har set på tv. Jeg var utrolig glad og overvældet men ikke på den måde man ser på film. Efterfølgene tænkte jeg på om det var mig der var noget galt med eller om det bare ikke var på samme måde som man ser i tv. Eller måske havde jeg bare forberedt mig for meget til at blive mor at det ikke kom som et “chok”.

Det er nok med fødsler af børn som det er med forelskelse og kærlighed. Det er aldrig som man ser på film. Anyways jeg var glad, og med et var man i en lyserød bobbel, hvor man bare elsker den lille skabning som lige er kommet ud. Efter Hailey var født og jeg var syet sammen igen, kom der besøgene.

Besøg på hospitalet er en stor ting som man som mor kan have det utrolig forskelligt med. Nogen vil have at alle kommer og ser vidunderet, mens andre gerne vil vente til de er kommet hjem fra hospitalet. Der er også nogen der er ligeglade fordi de har det vigtigste i deres favn og derfor ikke behøver andet. Jeg var nok en blanding af at være ligeglad, og gerne ville have folk på hospitalet.

Min jordmoder havde skrevet i min journal at jeg skulle have mulighed for at være på hospitalet i 5 dage, og dette var der et par sygplejsker der tog lidt for seriøst. De ville ikke have jeg tog hjem før, selvom at amningen gik godt og Hailey tog på som hun skulle. Jeg var glad for muligheden men jeg havde ikke brug for at være der så længe, jeg var allerede klar til at tage hjem på anden dagen. En ældre sygplejske insisteret på at jeg skulle blive udelukkende på grund af min alder.

Jeg forstår deres ekstra omtanke men det var dog uden grundlag da jeg jo ikke havde brug for deres hjælp. Jeg blev selv lidt overrasket over hvor helt igennem naturligt det at være mor kom til mig. Jeg valgte at blive på hospitalet for de jeg var bange for hvordan det ville se ud i kommunens øjne. Jeg ville ikke risikere at de blev endnu mere indblandede, men samtidig var jeg ved at blive skør af at være indlagt.

Da der var vagtskifte om lørdagen spurgte jeg den nye sygplejske om vi kunne få lov at tage hjem, og det så hun ingen hindring i. Hun forstod fuld ud mine tanker, så det var super rart.

Endelig var vi hjemme! det kunne ikke være bedre. Jeg svævede på lyserøde skyer og nød bare tilværelsen som mor og som en familie. Min helt egen familie. Der blev vendt om på dag og nat, og jeg var badet i tis, lort og mælk, men det gjorde ikke noget – jeg elskede det.

Mit absolut største prolem var at jeg havde svært ved at sove om dagen når Hailey sov. Tro det eller ej, så der det faktisk noget man skal lære. Det gjorde det ikke nemmere at jeg kunne kigge på hende i flere timer selvom hun sov.

Denne tid var dejlig, og der blev lavet barnets bog og andre kreative ting når hun sov. Jeg tror aldrig jeg har været så ofte i centeret som jeg var i denne periode.

Motherhood var slet ikke som jeg forventede, det meget bedre og anderledes end jeg nogensinde kunne havde forstillet mig. Alle mødre har under deres første graviditet tænkt på, og dagdrømt om hvordan hele tilværelsen ville blive når barnet kom til verden.

Noget jeg ikke havde forudset var hvor mange gange man skulle skifte tøj på det lille menneske fordi hun enten havde tisset igennem eller skidt igennem.

Når man bliver gravid og mor, er der mange ting der forandre sig. Man udvikler sig utrolig meget og gennemgår en helt vild modningsprosses. Vi har vidst alle hørt udtrykket “man vokser med opgaven” og det er lidt en kliche, men det passer virkelig.

Den første tid er den tid man lære hinanden at kende som mor og barn. Man lære at læse sit barn og barnets behov mere og mere for hver dag der går. Der hvor man virkelig bliver knyttet er under amningen. Der er det kun mor og barn som har noget helt specielt sammen.

Jeg ved at jeg har skrevet det før, men der er virkelig ingen alders grænse for hvornår man kan være en god mor. Det blev kommunen også mindet om efter at sundhenplejsked gav dem er skrivelse af hendes observationer. Efter den skrivelse blev sagen hos kommunen nemlig afsluttet, og der er ingen ord for min lettelse.

Jeg har heletiden vidst at jeg var en god mor og at jeg klarede det godt, men at kommunen også endte ud med at se det er jo helt igennem fantastisk.


Blog indlæg

Stress

I november 2018 begyndte jeg at føle ubehag i mine ben efter en skoledag. Jeg havde smerter efterfulgt af følelsesløshed i begge ben, som kun kunne afhjælpes ved at have benene højt. På daværende tidspunkt troede jeg bare at det var fordi jeg var på farten hele tiden. Men da jeg nåede december, begyndte jeg at få ondt i hoved hele tiden, som efterfølgende udviklede sig til svimmelhed og kvalme, og selvfølgelig søvnløshed.

På dette tidspunkt tog jeg en graviditets test for at udelukke en graviditet og som forventet var testen negativ. Som december forløb, fik jeg det værre og værre. Ugen inden juleferien var jeg nødt til at tage fri fra skolen, fordi jeg følte mig syg. Jeg kontaktede min læge, men de havde ikke tid før i det nye år, så jeg måtte vente. Samtidig blev Hailey indlagt med lungebetændelse.

Da det blev d. 23. december holde vi jul sammen Glens familie, og det gik godt, vi havde en hyggelig aften. Men pludselig blev alt for meget for mig og jeg var nødt til at stoppe op og trække mig lidt væk. Det blev sort for øjnene og hvert andet hjerteslag hoppede et ekstra slag. Jeg blev dårlig, fordi der skete for meget omkring mig.

Den 24. blev juleaften tilbragt hos min familie, og også her blev jeg overvældet af mine omgivelser. I dette tilfælde reagerede jeg med vrede og irritation samtidig med at jeg i mit hoved ikke magtede noget. Jeg har før oplevet følelsen af ikke lige at kunne overskue ting, men denne her følelse af ikke at kunne magte noget er nærmest lammende.

Min stress er rigtig svær at håndtere, især når jeg ikke bare er Freja men også mor. Min datter er det absolut vigtigste i mit liv, og stress gør det i nogle tilfælde vanskeligt at være den bedste mor som jeg ved jeg kan være. Stress påvirker mig fysisk i form af at jeg føler mig rigtig syg, men samtidig er det også mig som person der bliver påvirket.

På de dårlige dage føler jeg mig ikke som mig selv, jeg er sur, gnaven og utrolig træt. Disse dage er svære at være mor på, fordi jeg er nødt til at rumme Hailey selvom det er enormt svært når der ikke er det store overskud. Jeg er så imponeret og stolt af mig selv fordi jeg netop på de svære dage, har styrken til at kunne være mor for min datter. På de bedre dage har jeg de dejligste succes oplevelser med Hailey, hvor vi virkelig kommer tæt på hinanden. De bedre dage minder mig om dagene inden stress.

Jeg har hele tiden vidst at det ville blive super hårdt at blive ung mor, og starte på uddannelse igen. Livet som ung mor har ikke været hårdere end jeg havde regnet med. At være mor er kommet utrolig naturligt til mig. Jeg må dog indrømme at stress i denne form ikke var noget jeg havde forventet ville ramme så hårdt.

Det jeg har det sværest med i forbindelse med stress, er at Hailey til tider bliver påvirket. Når jeg i forbindelse med skolen har været under meget pres, har jeg kunne mærke på min datter at hun har prøvet flere grænser af og har været lettere til at blive ked af det. Dette er det der virkelig knuser mit hjerte. Jeg har derfor i længere tid kæmpet med mig selv, men også kæmpet for at være den bedste mor jeg overhoved kan være. Selvom min uddannelse er vigtig, så er min datter vigtigst. Og min uddannelse skal ikke under nogle omstændigheder gå ud over det vigtigste og mest fantastiske menneske, som jeg er stolt at at kalde min datter.

Stress er en af de mest almindelige folkesygdomme, og det omtales hele tiden i det daglige. Hvad enten det er på uddannelsen, job eller andet. Jeg har tit hørt folk beklage sig over hvor stressede de er, og jeg vil da erkende at jeg også har ytret mig om at være stresset. Hvad jeg ikke vidste var at der er utrolig stor forskel på at være stresset og rent faktisk at have stress. Jeg havde aldrig troet at jeg skulle blive ramt, but here i am…

2.g er snart slut og jeg kan ikke udtrykke klart nok, hvor meget jeg glæder mig! Jeg håber og tror på at enden på dette skole år vil være starten på en gladere mig uden stress eller ihvertfald mindre stress. Min datter er den største drivkraft, og jeg syntes det er utroligt hvordan man som mor kan overkomme og udrette de vildeste ting baseret på den kærlighed man har til sit barn.


Blog indlæg

Fødslen

Når man i graviditeten nærmer sig fødslen, kommer der en periode hvor man er nervøs, og tænker utrolig meget over hvad det er der skal ske. Den følelse havde jeg da jeg var omkring uge 36, da der var blot 4 uger til terminen. Det helt utrolige er at den følelse bliver erstattet med utålmodighed. Da jeg så nåede uge 38 havde jeg fået nok, nu skulle det barn bare ud, så jeg kunne møde hende men også så jeg kunne få min krop for mig selv.

I uge 38 var jeg hos jordmoderen, og vi snakkede om igangsættelse hvis det skulle ske at jeg gik over tid. Dette var begrundet mine mange smerter som følge af at baby H fyldte og pressede på tarmene, som er syge.

Tiden gik og vi nærmede os terminen, som lå den 16/7-17. Den. 11 var jeg ude og få taget graviditets billeder af min gode veninde, netop fordi terminen var så tæt på. Jeg skulle jo nå det inden babyen kom til verden.

Tiden gik og så kom terminsdatoen, men ingen baby. Der gik flere dage over og nu var der altså ikke ret meget tålmodighed tilbage. Jeg kunne ikke vente med at få hende ud. I løbet af de følgende dage, fik jeg fortaget 3 hindeløsninger, i håb om at fødslen skulle gå igang, men intet skete. Jeg fik derfor en tid den 23/7 til en igangsættelse. Da hindeløsningerne ikke virkede, og der ingen tegn på fødsel var, mødte jeg op på fødegangen mandag d. 24.

Da jeg ankommer får jeg af vide at de har for travl, så de derfor ikke må sætte mig igang. Helt ærligt de kunne da i det mindste have ringet og givet den besked… Nå men de tilbyder endnu engang en hindeløsning, og så bliver jeg sendt hjem. Jeg får en ny tid til dagen efter.

Natten til tirsdag vågner jeg fordi at jeg får krampe lignende smerter i underlivet. Dette fortsætter i intervaller, og det forhindre mig i at sove. På dette tidspunkt er jeg ikke i tvivl, nu er vi igang…

Nu kunne jeg jo godt havde været fræk og vække Glen, men sådan en sød kæreste jeg var lod jeg vær. Om morgnen fortæller jeg Glen at vi altså er igang, og vi beslutter os for at tage ud på hospitalet til vores tid.

Da vi ankommer er veer’ene blevet kraftigere men da jeg ikke havde åbnet mig, så blev vi sendt hjem med besked på at ringe når vandet gik eller smerten ikke var til at holde ud.

Glen havde fra morgenstunden ringet til sin mor for at fortælle at jeg havde fået veer og at vi var ude på hospitalet. Jeg vil mene at hun var utrolig spændt, for da vi ligger hjemme på sofaen og prøver at slappe af så ringer hun til Glen, og spørger hvor vi er henne. Glen fortæller at vi er hjemme, og så viser det sig at svigermor står ude på hospitalet og leder efter os. Ja man må sige at vi fik os et godt grin.

Det skal lige nævnes at der ikke skulle nogen med til fødslen ud over Glen og jeg.

Mens vi snakker i telefon med Glens mor, kan jeg mærke noget fugtigt i mine trusser. Jeg beder derfor Glen kigge efter (maven var for stor til at jeg selv kunne se). Glen bliver helt mærkelig i hoved, og siger til mig at jeg selv lige må gå ud på toilettet og tjekke hvad det var. Da jeg rejser mig kan jeg bare mærke at det løber ned af benene.. Vandet var gået og det var bestemt ikke ligesom man ser på film med et plask. Nej det sivede ud og det havde ingen ende. Det føltes nærmest som om man tissede i bukserne.

Da jeg ringer ud til fødemodtagelsen og skal oplyse mit CPR-nummer, oplever jeg hvordan selv jordmødre kan blive “overraskede” over min alder. Jeg ringer og fortæller at mit vand er gået og oplyser så mit CPR-nummer, hvorefter jordmoderen siger nej det kan ikke passe. Jeg siger jo det passer. Jordmoderen siger så nej det kan det altså ikke for der står 2000 her, hvor efter jeg afbryder og siger det passer altså, skal jeg komme ud til jer eller?.

Da jeg kommer ud og bliver undersøgt er der stadig lang vej igen, så nu skulle vi bare igennem resten. Hold nu kæft hvor gjorde det ondt. Jeg havde i forvejen besluttet at jeg ville føde 100% naturligt og uden smertelindring. Lad mig bare sige at jeg kom på andre tanker. Da der var gået omkring 16 timer fra jeg ankom til hospitalet kunne jeg ikke holde det ud længere, og jeg fik lagt en epidural blokade i ryggen. Jeg var lam fra navlen og hele vejen ned og jeg havde aldrig haft det bedre. Der gik fortsat mange timer og presse veer’ene begyndte, men jeg måtte ikke presse da baby H ikke lå rigtigt. Jeg lå en time, og det føltes som om at man var ved at skide en vandmelon ud af rumpen.

Min redning kom da der endnu engang var vagtskifte (3 vagtskift). Ind kom en ung jordmoder som bare var helt fantastisk og fik baby H rigtigt ned og stå, og 12 minutter senere var hun født.

Glen blev så overvældet at han var ved at besvime, og baby H var helt lilla og sagde ikke en lyd. Der gik et øjeblik som føltes som en evighed. Men så græd baby H og Glen var også okay. Og nu kunne jeg nyde det første øjeblik med dette lille menneske som man selv har skabt, for på maven af mig lå det smukkeste og mest vidunderlige jeg nogen sinde havde set.

Fødslen tog i alt 37 timer, og resulterede i to syninger, men det var det hele værd. I det øjeblik man har sin baby på maven, glemmer man hele verden og det smerte helvede man lige kort forinden havde været igennem. Det mest utrolige er at man ville gøre det hele igen.

Hailey blev født d. 26/7-17 (hele 10 dage over termin) klokken 09:08. Jeg havde født en baby på 3834 g.


Blog indlæg

Graviditeten

Min graviditet startede stille og roligt ud med morgenkvalme. Jeg aner virkelig ikke hvorfor det hedder morgenkvalme når det fortsætter gennem hele dagen?. Anyways kvalmen varede fra uge 9-12, og det var et helvede når jeg var i skole og på arbejde. Da jeg fandt ud af at jeg var gravid, gik jeg i 1.g på gymnasiet og havde fritidsjob i netto. Marie kiks og massere af kold vand, var vejen frem for mig.

Efter misdannelsesscanningen i uge 12, lagde jeg et opslag på facebook hvor jeg offentliggjorde nyheden. Her fik jeg mange lykønskninger, men det var også begyndelsen på de mange blikke og hvisken i krogene på skolen. Min klasse tog det utrolig pænt, men resten af skolen begynde at stirre i takt med at maven blev større og der ikke længere var nogen tvivl om at jeg rent faktisk var gravid.

I hele graviditeten var det mærkeligt at tage i skole, fordi det hver dag var som om ingen af dem havde set en gravid. Hele skole stirrede ligeså meget i starten som de gjorde til sidst i graviditeten. Det var da hårdt engang i mellem at se og vide at alle kiggede på mig og talte om mig. Jeg gik i klasse med en barndomsveninde, og hun var så go i denne svære tid på skolen. Hvis folk gik forbi og stirrede så vendte hun sig om og sagde “tag dog et billede, det holder længere!” Efterhånden lagde jeg ikke mærke til det, det blev nok lidt en vane at tingene var som de var.

Ud over skole og arbejde kom kommunen også ind i billedet. Da jeg var yngre havde jeg mange problemer med mobning og en række andre ting. Og i den forbindelse havde jeg en kontaktperson. Så fordi at jeg allerede havde en åben sag hos kommunen var de meget hurtigt på, da de fandt ud af at jeg var gravid.

Jeg forsår godt kommunens bekymring, for jeg havde ikke noget sted at bo som kunne rumme et lille barn og hverken Glen eller jeg havde en fast indkomst. Oppe på kommunen fik jeg en sagsbehandler som ikke var begejstret hun lavet en liste over en række ting vi skulle få på plads. fx arbejde som Glen skaffede dagen efter listen blev lavet.

Selvom alt det sagsbehandleren bad om kom på plads, valgte hun stadig at stille sig op og “true” med at fjerne vores barn. Hun sagde “hvis chancen for at få taget jeres barn er her, så ligger i meget højre” Man kan godt sige at vores sagsbehandler var helt gal på det. For da vi kontaktede chefen, og fortalte om vores situation, kunne han slet ikke sætte sig ind i sagsbehandlerens tankegang. Et par dage efter mødet med chefen, blev vi tilbudt en lejlighed.

Selvom der ikke blev hold fast i en tvangsfjernelse, havde man det stadig i baghoved heletiden. Der gik ikke længe imellem at jeg tænkte på det og det gjorde mig ked af det i en længere periode. Frygten for at miste sit barn er den værste frygt jeg nogensinde har haft!.

Noget af det mest grænseoverskridende i min graviditet var når folk ville røre min mave. Det at røre maven var noget af det mest intime og private, og det er okay at have det sådan.

Graviditet om sommeren er forfærdeligt! Jeg svedte som et svin. Jeg tror aldrig i mit liv at jeg har haft det så varmt før.

Mine cravings..

Jeg var vild med kartofler med smør, agurker med ketchup, men det jeg cravede mest var sun Lolly is. Jeg kunne snildt spise 2-3 is i løbet af dagen.

Sidste del af graviditeten…

Her lagde vi ud med konstant aften halsbrand, og mave smerter grundet min kronisk autoimmune tarmsygdom. Baby H var begyndt at fylde for meget, og det var utrolig smertefuldt. Jeg havde svært ved at få luft hvis jeg skulle anstrenge mig den mindste smule. Eksaminer og terminsprøver nærmede sig og jeg skulle til eksamen i musik… MUSIK! jeg skulle synge en sang mens jeg stod der højgravid og uden at kunne få vejret.. Jeg kan sige at det gik så godt at jeg fik 02.

Under en terminsprøve var jeg ude for at en lærer gik lidt agurk fordi jeg havde lagt min computer i vindueskammen ved siden af mit bord, selvom hun havde sagt at computerene skulle ligge på gulvet. Gulvet? hvordan i alverden skulle jeg dog få fat i den igen når den ligger på gulvet?? jeg kunne ikke engang se mine tæer. Anyways jeg kom igennem 1.g helskinnet, og endelig havde jeg sommerferie. Alt baby udstyret var på plads og jeg var fuldstændig klar til at baby H skulle melde sin ankomst.


Blog indlæg

To streger, hvad gør jeg?..

Det hele startede en helt normal dag i oktober. Jeg havde i 3 ugers tid haft menstruations lignende smerter, men menstruationen blev ved med ikke at komme. Dagen forinden havde jeg fortalte det til min kæreste Glen, og han kom med den kommentar at det bare var fordi at jeg var gravid. Selvom han mente det i sjov var jeg alligevel nød til at bevise at han tog fejl.

Guess what, the joke was on me..

Bedst som jeg sad og regnede med en enkelt streg, var der til min store forbavsning to! To streger! Da jeg sad der med testen i hånden, som viste sig at vise positivt, sprang jeg op af glæde. Få sekunder efter blev glæden til bekymringer og en masse andre følelser. Hvad gør jeg? Nu sad jeg tilbage med det største valg i mit liv.

Hvordan fortæller man sådan en nyhed?.. Jeg skrev til Glen at vi skulle have en snak når han kom hjem til mig senere på aftnen. Glen blev irriteret over at jeg ikke bare kunne fortælle ham hvad det handlede om, så jeg endte med at skrive en besked hvor der stod “du skal være far”. Glen blev sur til at starte med, fordi han troede at jeg løj. Da jeg senere fik bekræftet graviditeten hos lægen, blev han utrolig glad.

Glen tog det pænt, men hvad med resten af familien? jeg var kun 16 år gammel. Glens mor tog det også pænt, men det var også mere min egen familie jeg var mest nervøs for.

Jeg havde på forhånd tænkt meget over min beslutning og der var ikke andet rigtigt for mig, end at blive mor.

Jeg startede med at ringe til min mor, selvom jeg ikke rigtig havde kontakt med hende. Jeg sagde det bare som det var, og spurgte hende om hvordan søren jeg skulle fortælle min far det. Af min mor blev jeg mødt af kommentarer som at jeg ikke får en uddannelse, min ungdom vil være slut, at jeg aldrig vil blive til noget.. Min mor og jeg har som sagt ikke noget forhold, så det var hvad man kunne havde forventet. Disse ord har endda været utrolig motiverende for at gøre mit allerbedste som mor.

Min far blev gal altså virkelig gal. Jeg tror endda at han i en lille periode stoppede med at snakke til mig. Lad mig bare sige det som det er. De fleste omkring mig blev enden sure, forargede eller kede af det. Alle ville påvirke mit valg, og pressede mig til at få en abort.

Det var min krop og mit valg, og først efter den 12 svangerskabsuge begyndte dem omkring mig at bløde op. Men hold nu fast hvor var der langt fra de 9 uger hvor jeg opdagede graviditeten til den 12 uge hvor man ikke længere kan få en abort, det føltes ihvertfald som evighedder..

For mig var alt negativitet fra menneskerne omkring mig utrolig hårdt, og jeg var rigtig ked af det i den periode. Det gik heldigvis over med tiden. Det krævede bare tid før at familien kunne vænne sig til tanken om deres nye titler.

Det er utrolig vigtigt at omgive sig selv med positiv energi når man står overfor dette utrolig vigtige valg. Uanset hvor hårdt det er så er det kun en selv som kan tage beslutningen og ved hvad der er det rigtige.

Man skal huske på at alt med tiden vil ændre sig, og i de fleste tilfælde til det bedre. Min mor og jeg har stadig ikke noget forhold, men resten af min familie er smask forelskede i lille Hailey.

Lille nyfødte Hailey