Forældreskab, Alt det praktiske, Amning, Barsel, Mor-erfaringer

Jeg sad og skrev det her indlæg i går aftes. I dag vågnede jeg op og så at (jeg ved ikke hvor) mange bloggere, har skrevet om præcis det samme, de sidste par dage. Mit bidrag skal dog også en plads i cyberspace, så her er hvad jeg har på hjerte om samsovning:

Søvn er underligt nok én af de ting jeg aldrig tænkte så meget over, før jeg fik et barn. Udover at jeg regnede med at få mindre af den. Men hvordan det skulle foregå, det der med at sove, det havde jeg ikke skænket en tanke.

Jeg havde aldrig gjort mig overvejelser om, hvor mit barn skulle sove om natten. Selvfølgelig er barnets seng beregnet til at sove i, men jeg har aldrig forestillet mig nætterne som mor, og at baby skulle sove alene.

Jeg er selv vokset op med samsovning, og har de første mange år af mit liv, sovet med min mor. Det har givet mig en masse nærhed og tryghed, som jeg er sikker på har været rigtig vigtig for mig. Jeg føler på en måde en ro, og tro, på at min krop er god nok. På at jeg er god nok. Jeg ved også at en nærhed og fysisk kontakt jeg giver videre i dag, er mere givende og reel.

Det er svært at forklare hvad det har givet mig, og svært at sige om det er pga. af samsovning. Jeg læste dog for noget tid siden, en artikel om at børn helst skal sove med deres mødre, til de er 3 år. Netop fordi det giver en masse kærlighed og tryghed.

Om Bøffen kommer til at sove hos os til han er 3 år, det ved jeg ikke. Måske det slutter når han engang får sit eget værelse. Det sker når det sker, og vi har ikke travlt.

Samsovning er det bedste for os.

Det virkede for mig, lige fra jeg havde født, som det mest naturlige i hele verden. Selvfølgelig skulle jeg sove med min baby, for så var jeg sikker på han havde det godt. Så vi har praktiseret samsovning siden Bøffen blev født, og vi sover sammen hele natten. Han har også en seng, men den bliver mest brugt til leg.

Jeg siger ikke at alle skal sove sammen med deres børn, for som forældre skal man også have en god søvn. Det skal jo fungere for alle parter - selvom jeg vil opfordre alle til at give det en chance.

Vuggedød, hvor forældre kommer til at mase deres barn i søvne, det tror jeg altså ikke på. Måske hvis man er påvirket af alkohol eller andet, men ikke hvis man er upåvirket og ved sine fulde fem.

Når barnet er helt lille er det selvfølgelig nemmere at tænke, at man kan komme til at mase det, eller skubber det ud af sengen. Tro mig. Det gør man ikke, for ens mor-instinkt er stærkere end alt andet. Bare stol på dig selv! I starten er man naturligt meget forsigtig, fordi alle prædiker om vuggedød og at man ikke skal sove med sin baby. PJAT! Sov sammen - det vil i begge værdsætte.

Når du sover med din baby er det lettere at opfange signaler, for du vågner ganske enkelt lige så snart der er noget galt. Du behøver ikke stå op af sengen for at trøste, og hvis du ammer kan du gøre det i søvne. På den måde er det lettere at falde i søvn igen, fordi man ikke vågner ligeså meget, som hvis man skal til at op.
Det er helt sikkert fordi vi sover sammen, at jeg ikke på noget tidspunkt, har fået for lidt søvn. Jeg sover ganske enkelt godt, og jeg falder hurtigt i søvn igen, selvom jeg bliver vækket 3-4 gange om natten for at amme.

Jep, Bøffen er seks måneder, men jeg ammer stadig om natten. Om han er sulten eller ej, så er det hvad han har brug for. De fleste vil gerne stoppe med at amme om natten, på dette tidspunkt. De glæder sig til en sammenhængende søvn, hvor de er fri for at stå op og made deres baby. Jeg mener man skal gøre det man kan mærke er det mest rigtige. Selvfølgelig skal man også tænke på sine egne behov, som forælder - men baby kommer i første række. Har baby brug for bryst eller flaske om natten, skal den ikke nægtes det, hvis du spørger mig.

Så lad være at lytte til andre, og lad være at tro på at alt hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler, er det mest rigtige. Stol på dig selv, stol på dit instinkt. Du ved hvad der er bedst for dit barn - det gør alle andre mødre ikke. De ved sikkert heller ikke engang hvad der er bedst for deres eget barn, de gør bare hvad de har læst og hørt.

Så sov sammen - det kan spare dig for en masse søvnløse nætter.

Blog på mobilen - Blog via mobilen - Nouw har en af markedets bedste blogging apps - Klik her

Likes

Comments